Очакват нови барикади в Северно Косово след изборите на 23 април

  • 29 март 2023 17:37

  • 274
  • 0
Очакват нови барикади в Северно Косово след изборите на 23 април
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Според сръбския политолог Душан Янич, основател на Форума за етнически отношения, решението на подкрепяната от Белград партия на косовските сърби да не участва в местните избори в северната част на Косово на 23 април не е нарушение на споразуменията за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, пише вестник "Данас", цитиран от БТА. 

Сръбската листа не се е регистрирала за участие в изборите в четири общини на северно Косово, населено предимно със сърби. Това са общините Северна Митровица, Зубин Поток, Лепосавич и Звечан, чиито институции напуснаха членовете на Сръбската листа и се създаде управленски вакуум. 

Членовете на Европейския парламент, докладчикът за Косово Виола фон Крамон и холандският евродепутат Тейс Ройтен смятат това за нарушение на постигнатите споразумения през февруари в Брюксел и неотдавна в Охрид.

Вучич: Промените в глобалната политика ще изменят динамиката на отношенията между Сърбия и ЕС

Янич на свой ред посочва, че това е отговорът на Сръбската листа и Белград на факта, че не са изпълнени условията за връщане на сърбите в институциите. Ако Сръбската листа, която е обвързана с правителството в Белград, отиде сега на избори, това ще бъде крах на президента Александър Вучич във вътрешен план и попътен вятър за опозицията, която е против споразумението (от Охрид), каза той.

"Ако тези избори бъдат произведени е реалистично да очакваме отново барикади", каза Янич.

Президентът на Косово Вьоса Османи насрочи за 23 април предсрочните избори за кметове на четирите северни общини. 

На 5 ноември миналата година представителите на сърбите подадоха оставки от постовете си в общините в Северно Косово, съдебната система, полицията, както и от правителството и парламента на Косово след отстраняването от длъжност на директора на Северното регионално полицейско управление Ненад Джурич.

Мая Йорданова
274 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини