Ердоган: Газът от Черно море ще влезе в газоразпределителната система на Турция на 20 април

  • 29 март 2023 15:30

  • 448
  • 0
Ердоган: Газът от Черно море ще влезе в газоразпределителната система на Турция на 20 април
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Природният газ, добиван от Турция от черноморския шелф, ще започне да постъпва в националната разпределителна система на 20 април. Това съобщи днес турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва, цитиран от турските медии.

В деня Арифе ни очаква още един празник (денят Арифе е краят на постите през свещения за мюсюлманите месец Рамазан и ще бъде на 20 април в Турция – бел. ред.), каза Ердоган.

Той посочи, че на 20 април газът от Черно море ще бъде транспортиран в предприятието за преработка на газ „Фильос“ (в окръг Зонгулдак, Северозападна Турция).

Ердоган съобщи още, че от април властите ще намалят цената на електроенергията за всички потребители в страната с 15 процента, както и че газът за промишлените предприятия ще поевтинее с 20 на сто.

Турция зарежда с ядрено гориво АЕЦ „Акую“

По данни на властите запасите от газ в черноморския шелф са около 540 млрд. куб. м. Най-голямо е находището край Сакария (над 400 млрд. куб. м). Първоначално се планира от това находище да се добиват около 10 млн. куб. м газ на ден, или 3,4 до 4 млрд. куб. м годишно. До 2028 г. дневният добив трябва да достигне 40 млн. куб. м (15 млрд. куб. м годишно).

Предвиждаше се черноморският газ да започне да постъпва към потребителите в Турция през март. Заради унищожителните земетресения от 6 февруари се наложи властите да преразгледат тези планове, отбелязва БТА.

 

Константин Тодоров
448 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини