Турция зарежда с ядрено гориво АЕЦ „Акую“

  • 29 март 2023 13:46

  • 700
  • 0
Турция зарежда с ядрено гориво АЕЦ „Акую“
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

На 27 април ще бъде заредено ядрено гориво в първи блок на АЕЦ "Аккую", съобщи днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

След като горивото бъде заредено в АЕЦ "Аккую" на 27 април, съоръжението официално ще стане ядрен обект, каза държавният глава, който говори в турския парламент.

По случай стогодишнината от основаването на Република Турция се стремим към нови постижения. Ще продължим да предприемаме стъпки за постигане на целите, заложени във визията за стогодишнината на Турция, изтъкна президентът.

Проектът за изграждане на първата атомна електроцентрала в Турция - АЕЦ Аккую - се реализира от компанията "Аккую нуклеар", в която над 99 процента от акциите се притежават от руската компания Росатом, на базата на междуправителствено споразумение, подписано между Русия и Турция през 2010 г. 

Церемонията по полагането на основите на атомната електроцентрала се състоя през април 2018 г.

Реджеп Ердоган: Турция работи бързо за пускането в експлоатация на газовия хъб

Очаква се АЕЦ "Аккую" да произвежда 35 милиарда киловатчаса електроенергия годишно, които ще покриват около 10 процента от потреблението на електроенергия на страната, предава БТА. . 

Строителството на първия блок на атомната електроцентрала е планирано да приключи тази година.

Виолета Симеонова
700 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини