Опозицията в Турция иска Ердоган да не се кандидатира за президент

  • 28 март 2023 13:41

  • 542
  • 2
Опозицията в Турция иска Ердоган да не се кандидатира за президент
© getty images

Представители на три турски опозиционни партии са внесли искане във Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция с искане да бъде анулирана кандидатурата на държавния глава Реджеп Тайип Ердоган за предстоящите президентски избори, предаде турската телевизия Хабертюрк.

На 14 май в Турция ще се състоят президентски и парламентарни избори.

Трите опозиционни формации - Добра партия, Партията за демокрация и напредък (ДЕВА) и Партията на родината (Мемлекет партиси) твърдят, че Ердоган няма право да се кандидатира отново за президент. Според тях това е противоконституционно.

Представителите на опозицията в Турция настояват, че поредното издигане на Ердоган за кандидат-президент е противоконституционно, тъй като настоящият му мандат е втори, предаде БТА. 

Двама независими кандидати ще участват в президентската надпревара в Турция

Турските власти обаче обясняват това с факта, че президентският мандат на Ердоган е нулиран след конституционния референдум от 2017 г. Министърът на правосъдието Бекир Боздаг обяви, че няма законови пречки Ердоган да се кандидатира на предстоящите президентски избори.

Той мотивира това с факта, че настоящият мандат на Ердоган след преминаването на Турция към президентска форма на управление през 2018 г. е първи.

Виолета Симеонова
542 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ИЛИ НЯКОЙ

2023.03.28 | 14:20

2
СИ ТЪРСИ ПАЗАРИ И ГЛЕДА ДА ГИ СКАПЕ ИКОНОМИЧЕСКИ :) В БЕЛАРУС ГИ РАЗСТРЕЛВАТ ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА.
ТУРСКОТО СДС

2023.03.28 | 14:19

1
ЯВНО Е ИЗЛУДЕЛО СЪВСЕМ :)

Добави коментар

Водещи новини