Буяр Османи: България не е помогнала много в това да се покаже атмосфера на доверие

  • 27 март 2023 21:49

  • 1052
  • 5
Буяр Османи:  България не е помогнала много в това да се покаже атмосфера на доверие
© Getty (архив)

"Когато започне обсъждането на конкретните предложения за промяна на конституцията на Северна Македония, не само политическите партии, но и гражданите ще се убедят, че става въпрос само за "техническо споменаване на вече вписани в преамбюла на конституцията общности", това каза министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, предаде БТА.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1023

По думите на дипломат номер едно в Скопие около промените в конституцията има създадена аура от конспиративни теории, но когато конкретните предложения бъдат подготвени, ще стане ясно не само това, че с нищо не застрашават държавата, идентичността, общностите и т.н., „но и ще се елиминира алибито, че в Северна Македония има дискриминация на гражданите”.

„С гражданите се злоупотребява само в името на партийния интерес, а не заради интереса на държавата. Опозицията няма аргументи защо е против, затова настоявам дебатът да започне по-рано. Искам да видя защо са против, с изключение на познатото „защо под диктат, защо само ние”, което няма тежестта на аргумент. Искам истински аргумент - защо държавата е застрашена, защо македонците са застрашени, ако тези, които вече са споменати в конституцията, се споменат вече конкретно. Това ще деконструира този пропаганден наратив, изграден само за партийни цели", каза Османи.

Според министъра на външните работи, за съжаление, България не е помогнала много в това да се покаже атмосфера на доверие, а в тази среда определени партии са видели възможност „за лов на политически точки”, което той нарече трагично, когато става въпрос за дългосрочните интереси на държавата.

„Европейските партньори стават щит за интересите на страната и гарантират процеса на присъединяване към ЕС по тази вече изградена бърза писта. Ще бъде много трудно в парламента да се натисне червеният бутон и да се изолира държавата, за да решим проблема някъде през 2033 г. при много по неблагоприятни условия, когато младите граждани са напуснали и вече сме загубили едно поколение. Този въпрос трябва да си зададе всеки депутат, преди да гласува дали хърватите, черногорците и българите трябва да бъдат вписани  в конституцията, при положение, че те вече присъстват в категорията „и други”, каза Османи.

Премиерът на РСМ: България да спазва решенията на ЕСПЧ за правото на сдружаване на македонците

Валери Зайцев
1052 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
баба гицка

2023.03.28 | 00:05

4
Ох мазен шопар. Благодаря.
баба гицка

2023.03.28 | 01:57

5
Духам само на Тиквата и мазни албански цигани.

2023.03.28 | 00:04

3
шиптъра иска да се обединят с албания, затова ги поднася
Ако си истински албанец с албанско име,

2023.03.27 | 22:02

1
ще работиш срещу това македонствено държавно недоразумение!

2023.03.27 | 22:56

2
не бе ,дядо му е бил македонски комита ....

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини