101 млн. тона отломки трябва да бъдат разчистени от зоните на разрушителните земетресения в Турция

  • 24 март 2023 15:55

  • 463
  • 0
101 млн. тона отломки трябва да бъдат разчистени от зоните на разрушителните земетресения в Турция
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

101 милиона тона отломки трябва да бъдат разчистени от зоните на разрушителните земетресения от 6 февруари в Турция, информира днес турското министерство на околната среда, градоустройството и климатичните промени, цитирано от местните медии.

Всичко по темата:
Земетресението в Турция и Сирия 661

Според проучванията за оценка на щетите в зоната на земетресенията има 101 милиона тона отломки, заяви Еюп Карахан, високопоставен служител в министерство на околната среда, по време на петото заседание на парламентарната комисия за разследване на земетресенията.

Каквото и да правим обаче не можем да предотвратим образуването на облаци от прах в градовете, каза Карахан, като добави, че само в южния окръг Хатай ще бъдат премахнати над 16 млн. тона отломки.

Той отбелязва, че е възможно рециклирането на поне 2,5 млн. тона от общия обем отломки в 11-те засегнати от земетресението окръзи.

Ердоган: Щетите от земетресенията в Турция надхвърлят 104 млрд. долара

Министерството на околната среда постоянно извършва измервания на азбеста на терен, за да може да се предприемат своевременни действия, ако възникне рискова ситуация поради високото ниво на замърсяване на въздуха, каза Карахан.

Той посочи, че на хората, които са живели в разрушените сгради, е разрешено да вадят ценните си вещи от отломките, отбелязва БТА.

При разчистване на отломките първо изваждаме от тях вещите с някаква икономическа стойност, след което ги предаваме на гражданите. Министерството на околната среда, градоустройството и климатичните промени също така предоставя информация на полицията за откритите вещи, заяви Карахан.

Константин Тодоров
463 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини