Студент от НБУ с благотворителен концерт за пострадалите в Турция

  • 22 март 2023 10:42

  • 299
  • 0
Студент от НБУ с благотворителен концерт за пострадалите в Турция
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

Студенти от Нов български университет ще окажат помощ за пострадалите от земетресенията в Турция. Това ще стане с благотворителен концерт на младия пианист Доач Бездюз, който в момента се обучава у нас, но родният му град се намира в района на трагедията.

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 692

Бездюз е едва 23-годишен, а вече господар на клавишите. Роден в Мерсин, Южна Турция, в семейството на оперен певец и диригент на хор, със сестра цигулар, за Доач животът изглежда невъзможен, ако в него няма музика. Да посвири на пиано е първото и последното нещо, което прави във всеки свой ден.

Преди 5 години, когато завършва гимназия, пианистът посещава концерт на Людмил Ангелов в Турция. Маестрото го кани за ученик и вместо в Австрия или Германия, Доач пристига у нас.

Вече като стипендиант в Нов Български университет, новината за опустошителното земетресение в Турция разтърсва Доач. Родният му град е на едва 200 км от епицентъра.

„Не исках да гледам социалните мрежи, защото аз съм в друга държава, нещата не зависят от мен и не мога да направя нищо за тях. Имам приятели, които някои от тях са починали също”, казва младият пианист. Докато мисли как да помогне, от университета решават да организират благотворителен концерт с негови изпълнения, а със средствата от билетите да подпомогнат турски студенти от пострадалите райони, пише Нова телевизия.

БЧК изпрати нови 33 тона хуманитарна помощ за Сирия

"Имахме известни колебания дали да направим концерт, тъй като битува такава идея, че може би един концерт не е най-подходящото нещо при една такава масова трагедия, но в крайна сметка решихме, че ние можем да направим това и ще направим това”, заяви изпълнителният директор на НБУ Георги Текев.

Концертът ще се проведе на 26 март в Камерна зала „България” с подкрепата на Софийската филхармония.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
299 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини