Нов проблем с табелите на колите на косовските сърби

  • 21 март 2023 17:07

  • 545
  • 0
Нов проблем с табелите на колите на косовските сърби
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Докато обществеността в Сърбия и Косово се занимава изключително със събитията около европейското предложение за нормализиране на отношенията между двете страни, животът на косовските сърби, чиито автомобили са с регистрация и от Сърбия /КМ/, или от Косово /РКС/, се усложнява, съобщава вестник "Данас", цитират от БТА.

Политологът Огнен Гогич казва за вестника, че европейският план за Косово е трябвало да предотврати тази нова криза.

Освен че Прищина прави проблеми на собствениците на автомобили със сръбска регистрация, отпреди няколко дни Белград не допуска влизането в Сърбия на автомобили с косовска регистрация, казва той.

Въпросът за регистрационните табели беше една от основните причини за напрежение в отношенията между Белград и Прищина миналата година.

След барикадите, издигнати на 31 юли, обявяването на глоби и дори конфискация на превозни средства със сръбска регистрация от страна на Прищина, представителите на преговорните екипи с посредничеството на специалния пратеник на ЕС за диалог Мирослав Лайчак постигнаха споразумение в Брюксел на 23 ноември.

Сърбия се отказа от по-нататъшното издаване на регистрационни номера, а Косово се отказа от мерките като предупреждения или глоби за несменени регистрационни номера. Още в началото на тази година обаче косовската полиция започна с произволно недопускане на онези, които имат КМ табели, да пресичат границата от Сърбия към Косово.

Проблемът обаче не е само от Прищина, посочва Гогич. Той съобщи, че Белград не позволява на собствениците на автомобили, регистрирани с табели РКС, да преминават през границата, като се знае, че те са били сменени неотдавна.

"Това започна да се случва предишните дни. Белград прави това, за да демотивира гражданите да вземат косовски номера", казва Гогич.

Косово отлага пререгистрация на автомобилите, които имат сръбски регистрационни номера

Според политолога създаването на напрежение сред сърбите в Северно Косово може да послужи като мотив и за двете страни, които са в ситуация, в която не знаят какво да правят, и по този начин създават потенциал за ново напрежение и поддържане на темата така че, ако е необходимо, да се активира отново.

"Сърбите в Северно Косово не знаят какво да правят. Усещат, че примката се стяга и че в един момент ще дойде и техният ред, в един момент застраховката им ще изтече. Създава се ужасна нервност - каквото и да направиш, ще съжаляваш, вземи косовски табели и ще съжаляваш, остави сръбските и пак ще съжаляваш", каза Гогич.

Това според него създава безпокойство сред хората, което, ако се наложи, ще се използва за нови барикади или протести.

Цветелина Кирилова
545 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини