Гърция продава пристанището Игуменица на международен консорциум

  • 21 март 2023 17:01

  • 501
  • 0
Гърция продава пристанището Игуменица на международен консорциум
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Договор за продажбата на 67 процента от пристанището Игуменица на Йонийско море беше подписан днес от гръцкия Фонд за разпореждане с държавната собственост (ТАИПЕД) и международен консорциум от компании, воден от базираната в Неапол "Грималди Юромед", съобщават гръцките медии.

Според споразумението, цитирано от АНА-МПА, гръцката държава продава срещу 84,17 милиона евро 67 процента от акциите на компанията-оператор на пристанището на консорциум, съставен от компаниите "Грималди Юромед", "Миноикес грамес" (Minoan Lines) и "Епендитики катаскевастики емборики ке виомиханики".

На церемонията по подписването в Атина гръцкият министър на финансите Христос Стайкурас изрази надежда сделката да допринесе за пълното разгръщане на конкурентните възможности на пристанище Игуменица.

От своя страна министърът на корабоплаването Янис Плакиотакис отбеляза, че продажната цена е особено висока, а сделката е още една важна спирка в курса на реализация на стратегическите планове на правителството на Нова демокрация за приватизация на пристанищата в полза на гръцката икономика и местните общности.

Силни ветрове блокираха фериботния транспорт в Гърция

"Грималди Юромед" и "Миноикес грамес" са контролирани от "Грималди груп", собственост на семейство Грималди, предава БТА.

Пристанището в Игуменица е на второ място в Гърция по отношение на пътническия поток. През него се осъществява голяма част от фериботния трафик между Гърция и Италия.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
501 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини