Ердоган внесе кандидатурата си за президент на предстоящите избори

  • 21 март 2023 15:13

  • 251
  • 2
Ердоган внесе кандидатурата си за президент на предстоящите избори
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подаде заявлението си да се кандидатира отново за президент на Републиканския алианс на предстоящите избори на 14 май, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Кандидатурата на президента бе внесена във Висшата избирателна комисия (ВИК) от председателя на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), заместник-председателя на парламентарната група на Партията на националистическото действие (ПНД) Еркан Акчай и заместник-председателите на ПСР и ПНД Али Ихсан Явуз и Фети Йълдъз.

Двете политически сили, обединени в т.нар. Републикански алианс, обявиха на 16 март официално решението си да издигнат за свой общ кандидат настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган.

Досега Ердоган два пъти е бил кандидат-президент - на изборите през 2014 г. и 2018 г. Някои партии извън Републиканския алианс на Ердоган и Бахчели твърдят, че поради този факт той не може да бъде кандидат за трети път и опозицията възнамерява да оспори кандидатурата му пред ВИК, посочва в. "Сьозджу".

Официално: Изборите в Турция ще се проведат на 14 май

Турският президент подписа на 10 март указ за насрочване на парламентарните и президентските избори на 14 май, припомня БТА. 

Виолета Симеонова
251 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Фесовете на сапун

2023.03.22 | 18:19

2
СМЪРТ ЗА туската Сган...

2023.03.21 | 15:31

1
Безсрамнк.Прати армията след като народа измря под роините.

Добави коментар

Водещи новини