РСМ е готова да даде възможност за формулиране на промените в конституцията

  • 21 март 2023 13:38

  • 419
  • 2
РСМ е готова да даде възможност за формулиране на промените в конституцията
© Novini.bg/ Canva

Правителството на Република Северна Македония е готово да даде възможност на опозицията да формулира промените в конституцията „така, както смятат, че ще бъде в съответствие с преговорната рамка”, за да има увереност, че в процеса няма нищо тайно и насила, и съвсем скоро ще обяви имената на експертите, които ще предложи в работната група. Писма ще бъдат изпратени и до всички политически партии да номинират експерти, на които те вярват, които да бъдат част от групата за конституционните промени, каза в интервю за ТВ Телма вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1035

По думите му т.нар. „френско предложение” не е идеално и страната е направила много отстъпки, но в същото време за пръв път от 17 години Северна Македония има реален шанс да продължи напред и да завърши преговорите с ЕС.

„Помолихме представителите на ЕС да кажат на обществото и на депутатите онова, което ни казват като правителство и в Брюксел. А то е, че няма възможност за предоговаряне на преговорната рамка, че отлагането на конституционните промени е загуба на време и възможности, и такива очаквания са илюзия“, подчерта Маричич.

По думите му, ако и тази година Северна Македония „изпусне шанса за ЕС”, това да продължи с държавите, които преговарят за членство в ЕС, като Албания и Сърбия, ще влезе в групата държави, на които реалният старт на преговори предстои, като Босна и Херцеговина и Косово, предаде БТА. 

„Очаквам до края на годината много представители от ЕС, страните членки и извън него, да дойдат и да разговарят с нашите политици, депутати, партийни лидери и да предадат посланието, че ако пропуснем тази година, България няма да пропусне шанса да подчертае, че не сме искали и не сме могли да изпълним задълженията си", каза Маричич, който подчерта, че опозицията не просто не иска да се включи в конституционните промени, които касаят включването в основния закон на „няколко общности, сред които и българите, хърватите и черногорците”, но отказват да се включат и в подготовката на реформите в другите области.

Радина Лазарова
419 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Реалист

2023.03.21 | 14:26

1
Трябва първо управниците в РСМ да спрат с езика на омразата,категорично и публично да заклеймят вандалските актове срещу българската общност,съдът да осъди с цялата строгост на закона нарушителите,и чак тогава да се надяват да започнат реалните преговори за членство в ЕС. България може по всяко време да стопира процеса,ако усети нещо нередно!!!!

2023.03.23 | 07:57

2
В северомакедония има национал-социализъм, изграден около фалшива нация "македонци".

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини