Турция спира транзита на забранени стоки към Русия

  • 21 март 2023 10:54

  • 717
  • 3
Турция спира транзита на забранени стоки към Русия
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Турция спира от този месец транзита на забранени от Запада стоки към Русия след година от войната в Украйна и нарастващия натиск от страна на САЩ и Европа върху Анкара да предприеме действия, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на високопоставен служител по износа и дипломат.

Турското правителство връчи на компаниите списък със забранени чуждестранни стоки, със инструкции да не бъдат пренасочвани към Русия от 1 март, заяви Четин Теджделиоглу, ръководител на Асоциацията на износителите на черни и цветни метали в Истанбул.

„Всички стоки от този списък са блокирани за Русия, без значение от коя държава идват“, добави той, предаде БТА.

Анкара е дала дума на ЕК, че от 1 март стоки, които са обхванати от санкциите на ЕС, САЩ или Великобритания, няма да преминават към Русия, заяви пред Ройтерс служител на ЕС.

Ръководителят на Асоциацията на износителите на черни и цветни метали в Истанбул уточни обаче, че стоки, произведени в Турция, дори и с компоненти от други държави, могат да се изпращат в Русия без ограничение. Според него новите ограничения на Турция са довели до търсене на алтернативни доставчици в Казахстан и други страни сред руските вносители.

Западните държави наложиха рекордни санкции на Русия след нахлуването ѝ в Украйна през февруари миналата година. През декември Ройтерс съобщи, че за седем месеца, от началото на войната, в Русия са влезли електронни компоненти за 2,6 млрд. долара, като 777 млн. долара от тези продукти са произведени от западни фирми.

Последвайте канала на

Калина Христова
717 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
русия е кенеф

2023.03.21 | 12:27

3
Факт.

2023.03.21 | 12:19

2
85% от населението на света не участва в санкциите срещу Русия-Bloomberg. Като пример статията цитира Малайзия, където покупките на газ и петрол са поевтинели поради липсата на санкции."Ние попитахме мениджъра: Нима разходи за електричество не се повишиха?Той отговори,че всъщност са паднали."Малайзия не налага санкции,така че купуваме петрол и газ по-евтино от миналата година." Освен това Глобалният Юг не иска да види САЩ отново да доминират на планетата,защото вече са минали през това и това е неприятно."Повечето хора на планетата искат да живеят в многополюсен свят,който не е доминиран от САЩ,Русия или Китай.Според него това е причината много държави да не прилагат санкции заради Украйна."Поражението на Русия няма да бъде в интерес на Глобалния юг. Много страни на Юга, които все още пазят спомени за някога доминиращия Запад знаят, че Западът отново ще стане арогантен и непоносим, ​​ако победи напълно Русия", каза сингапурският дипломат Кишор Махбубани, бивш председател на Съвета за сигурност на ООН.
русия е кенеф

2023.03.21 | 11:02

1
русия е кенеф

Добави коментар

Водещи новини