Керемедчиев: Трябва да докладваме на Брюксел всяка провокация от страна на РСМ

  • 20 март 2023 10:09

  • 338
  • 3
Керемедчиев: Трябва да докладваме на Брюксел всяка провокация от страна на РСМ
© Nova News
Слушай новината Слушай новината

По никакъв начин не трябва да ги омаловажаваме, но трябва те да бъдат докладвани постоянно, всяка провокация трябва да бъде отбелязвана, документирана и изпращана в Брюксел. Докато ние правим това и показваме, че Северна Македония продължава да не спазва поетите ангажименти, толкова нейният път към ЕС се отдалечава и върху България няма да има натиск да променя своя позиция, тъй като проблемът става общоевропейски, нарушават се европейски ценности, което отдалечава Северна Македония и я разделя от Албания, която стартира тихо и спокойно преговорния процес за членство в ЕС. Това заяви пред БНР бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемдчиев.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1035

"Няма спор и няма българско вето върху започването на преговорния процес за влизане на Северна Македония в ЕС. В момента има европейско вето", подчерта бившият заместник външен министър.

По думите му ЕК стана основният арбитър в този спор, той вече не е двустранен. Според него ние трябва много спокойно и разумно да приемаме провокациите.

Керемедчиев коментира и пенсионната реформа във Франция, която предизвика протести и голям отзвук. 

"Трудната за прокарване пенсионна реформа във Франция в крайна сметка ще мине", смята бившиян зам.-министър на външните работи.

Според него този сблъсък ще продължи още известно време, но решението е необходимо за френската икономика. В противен случай страната ще има трудности за изпълнение на бюджета си, предупреди той. По думите му френският бюджет е под заплаха.

Поредна вечер на протести и сблъсъци в Париж заради пенсионната реформа

Макрон ще приключи своя мандат като един от най-недолюбваните президенти на Франция, прогнозира Керемедчиев.

"Изключително тежко решение иска да прокара френският президент Макрон. То срещна сериозна съпротива. И в миналото френският народ има тенденцията да се бунтува изключително силно и агресивно относно социални промени, които иска да направи правителството", коментира той. И припомни:

"Франция е държава, която е тежко социална. Огромни са разходите в социалната сфера. Има огромен брой мигранти също, които ползват социалната система. Трябва да се направи нещо - решението беше за вдигнае на пенсионната възраст с 2 години. Това разгневи французите, които защитават своите прави".

Керемедчиев определи като знаково посещението на китайския президент Си Дзинпин в Русия. То се случва дни, след като Международният наказателен съд обяви, че Владимир Путин е обвиняем в престъпление и има заповед за неговото задържане. Това решение изолира още повече Русия, смята той и добави, че пътуванията на Путин ще бъдат ограничени максимално.

"Посещението на Си Дзинпин ще бъде използвано от Русия да се покаже, че отношенията им са прекрасни, че Китай продължава да подкрепя политиката на Русия за нейната т.нар. специализирана военната операция. Ще се търси максимално пропагандната част, каквато Русия обича да прави".

Според него най-важното ще бъдат търговските разговори: "Русия ще търси спасителен пояс към Китай, а Китай ще се възползва максимално, за да извади максимални дивиденти. И двете страни ще търсят изгода - Русия политическа, Китай икономическа".

Цветелина Кирилова
338 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Няма как да си евроатлантик и да не бъдеш педepacт

2023.03.20 | 10:24

1
Това е то Доносническа България. Вместо да се справя по мъжки с проблемите, се справя по педepacтки.

2023.03.20 | 10:40

3
ama kolega ta nali vece vsicki sme evroatlantici prevedeno na balgarski evro pe dali.

2023.03.20 | 10:39

2
bokluk koi pucna makedoncite vav bruksel ta sega da se oplakvate evro podlogi

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини