Антъни Блинкън приветства постигнатото споразумение в Охрид

  • 20 март 2023 09:17

  • 467
  • 1
Антъни Блинкън приветства постигнатото споразумение в Охрид
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън приветства постигането на споразумение между Белград и Прищина за пътя към нормализиране на отношенията, съобщи Танюг, позовавайки се на съобщение на Държавния департамент.

"Съединените щати приветстват споразумението, което Косово и Сърбия постигнаха с помощта на Европейския съюз за прилагането на тяхното Споразумение по пътя към нормализиране на отношенията от 27 февруари“, заяви Блинкън.

Държавният секретар похвали лидерството на президента на Сърбия Александър Вучич и министър-председателя на Косово Албин Курти за постигането на споразумението. Той оцени, че изпълнението на задълженията от споразумението, като част от постоянния ангажимент за помирение, ще предостави "значителни възможности за хората от двете страни и ще ускори пътя им към членство в Европейския съюз", пише БТА.

Държавният департамент на САЩ постави в черния списък трима души от Босна и Херцеговина

"Съединените щати ще продължат активно да се ангажират, в координация с партньорите от ЕС, да подкрепят Сърбия и Косово в осъществяването на споразумението в търсене на предвидими и мирни отношения. Ние ще продължим да подкрепяме подобряването на стабилността и просперитета в Западните Балкани“, каза Блинкън.

Той благодари на ЕС за възможността за разговорите и на правителството на Република Северна Македония за домакинството на срещата и подкрепата за финализирането на споразумението.

Росица Валентинова
467 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ха,ха,ха

2023.03.20 | 09:30

1
Отлагат конфликта за по късно. Краварските джендъри са най добри във това.

Добави коментар

Водещи новини