Реджеп Ердоган: Турция работи бързо за пускането в експлоатация на газовия хъб

  • 19 март 2023 17:32

  • 640
  • 0
Реджеп Ердоган: Турция работи бързо за пускането в експлоатация на газовия хъб
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Турция се старае да реализира бързо проекта за център за газова търговия (газов хъб), заяви днес президентът Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва по време на реч в окръг Балъкесир, излъчена от телевизионния канал ТРТ, съобщава БТА.

"Действаме бързо, за да превърнем страната си в център за добив, транспортиране и търговия с природен газ. Развиваме както нашите газопроводи, така и съоръженията за съхранение на газ", каза той.

Ердоган заяви, че земетресенията в Турция леко са нарушили плановете за свързване на черноморския газ с националната газопреносна система. "Но въпреки известно забавяне поради земетресението, скоро ще свържем черноморския газ към системата", каза той.

Доставките на газ от Черно море за Турция ще започнат до края на април

В събота ръководителят на турското министерство на енергетиката Фатих Дьонмез заяви, че страната ще може да изнася около 40 млрд. куб. м природен газ в рамките на планирания международен газов хъб в Истанбул. Той също така отбеляза, че от края на април се планира да започнат доставките на газ за вътрешния пазар от находището Сакария в Черно море.

През октомври 2022 г. руският президент Владимир Путин лансира идеята за създаване на хъб на турска територия, където да бъде пренасочен загубеният обем на транзита през "Северен поток". Той обясни, че идеята е да се изгради друга тръбопроводна система и да се създаде хъб в Турция, през който да се доставя газ на трети държави, особено в Европа, ако те проявят интерес. Турция реагира положително на тази инициатива и заяви, че голяма част от инфраструктурата за центъра за газова търговия в Истанбул е изградена.

Ердоган каза още, че пускането в експлоатация на атомната електроцентрала "Аккую" ще бъде важен принос към електроснабдяването на Турция. 

"През следващите месеци ще пуснем в експлоатация първия блок на АЕЦ "Аккую". С пускането в експлоатация на всички блокове тази централа ще има много важен принос за непрекъснатото и балансирано електроснабдяване на нашата страна", каза той.

Според президента в Турция се произвежда значително количество електроенергия от слънчева енергия, а в момента се разработват проекти за вятърна енергия. "Развитието на газовата промишленост, водната и ядрената енергетика са част от зелената енергия и допринасят за нейното прилагане. Пътят, който сме поели досега, показва, че се готвим да станем една от 10-те най-големи производителки на електроенергия от възобновяеми източници в света", заяви Ердоган.

"Аккую" е първата атомна електроцентрала, която ще бъде построена в Турция. Проектът се реализира въз основа на междуправителственото споразумение за сътрудничество, подписано между Русия и Турция на 12 май 2010 г. Проектът предвижда изграждането на четири енергоблока с разработени в Русия реактори. Мощността на всеки енергиен блок на АЕЦ ще бъде 1200 мегавата. След като бъде пусната в експлоатация и заработи на пълна мощност, АЕЦ "Аккую" ще произвежда около 35 милиарда киловатчаса годишно. Централата е проектирана да задоволява до 10% от нуждите на Турция от електроенергия. Строителството на първия енергоблок на АЕЦ е планирано да приключи през тази година. 

Мая Йорданова
640 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини