Борел: РСМ пое ангажимент да включи в Конституцията си граждани от други националности като българите

  • 17 март 2023 14:15

  • 371
  • 3
Борел: РСМ пое ангажимент да включи в Конституцията си граждани от други националности като българите
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Северна Македония пое ангажимент да промени Конституцията си, в която да включи гражданите, живеещи в границите на страната и са част от други националности като българите.

Това заяви върховният представител за външната политика и политиката за сигурност и отбрана на ЕС Жозеп БорелЖозеп БорелЖозѐп Борѐл Фонтѐлес е испански политик от Испанската социалистическа работническа в Скопие на съвместна пресконференция с премиера Димитър Ковачевски и комисаря по разширяването Оливер Вархеи, предава БНТ. 

В Скопие се състоя първият Съвет за стабилизиране и асоцииране между ЕС-РСМ.

"Ако видим Конституцията на най-младата държава в ЕС - Хърватия, там имат 22 общности, които живеят там. А Вашата държава вече дава отличен пример за мултиетническо общество. Промяната в Конституцията ви само ще подсили основните права на гражданите и не се съмнявам, че с това ще се утвърди македонската идентичност. В същото време, ще напредне и процесът към ЕС. Вие не застрашавате своята идентичност, тя ще бъде напълно запазена по пътя към ЕС. Пътят към ЕС продължава през изпълнение на ангажиментите, които Северна Македония вече пое", заяви Борел.

Жозеп Борел ще посети Албания и Северна Македония

Виолета Симеонова
371 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.03.17 | 16:52

1
Моля, политиците и журналистите да използвате официалното име на държавата - Северна македония, населението е от северомакедонци, говорещи северомакедонски диалект.
маке

2023.03.19 | 05:56

2
кои е удентитера че не схващам?
маке

2023.03.19 | 05:57

3
Ацетон македонски говорел македонски,де факти български диалект

Добави коментар

Водещи новини