19 години от сблъсъците между косовски сърби и косовски албанци в Северно Косово

  • 17 март 2023 12:37

  • 213
  • 4
19 години от сблъсъците между косовски сърби и косовски албанци в Северно Косово
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Годишнината от “мартенския погром над сърбите” в Косово е една от водещите тема на сръбските медии днес, които припомнят за случилото се преди 19 години.

На днешната дата през 2004 година започват сблъсъци между косовски сърби и косовски албанци в Северно Косово, продължили три дни.

Най-малко 19 души загиват, а хиляди са ранени, припомня днес сръбската държавна телевизия РТС. Прогонени са около 4000 сърби, унищожени са 800 сръбски къщи и са запалени 35 религиозни обекта.

До стълкновенията се стига след информация в косовски медии, че в река Ибър в Северно Косово, населено предимно със сърби, са се удавили три момчета от албанска националност, които бягали от разгневени сърби. Това е повод косовски албанци да нападнат сръбски анклави в Косово, а тридневното насилие е наричано и до днес от сърбите „мартенския погром“.

Според сръбските медии албанската версия за трагичния инцидент, при който загиват трите албански момчета, е само повод за последвалото насилие. Много сърби вярват, че нападението е било планирано и преди нещастието със смъртта на албанските деца. Сръбските медии отбелязват, че командващият южното крило на НАТО е определил сблъсъците като „етническа чистка“.

Ръководителят на сръбската правителствена служба за Косово Петър Петкович каза днес по случай отбелязването на годишнината от сблъсъците, че "сръбският народ не забравя не защото е роб на миналото, а защото не иска да се стига отново до подобно нещастие".

Официалният брой на жертвите според доклад на мисията на ООН в Косово (УНМИК) от април 2004 г. е 19. В доклада, според сръбските медии, не са включени няколко неидентифицирани тела от прищинските морги. Според по-нови доклади, общо са загинали най-малко 27 човека, а над 900 са ранени.

Вьоса Османи: Косово трябва да стане част от туристическите пакети на Европа

Повечето от пострадалите и прогонени сърби не се връщат в домовете си след края на сблъсъците. Етнически са „прочистени“ шест града и девет села, отбелязва РТС, цитирана от БТА. 

„Мартенският погром“ е осъден от Съвета за сигурност на ООН и Европейския съюз. Деветнадесет години по-късно организаторите на нападението все още не са известни, посочват сръбските медии.

Цветелина Кирилова
213 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Мда

2023.03.17 | 12:51

1
Естествено предизвикан конфликт от най големият агресор в света сащ. Докато не се намери някой да ги навре в кучи задник, няма да спрат да правят гадости по земята.
времето

2023.03.17 | 13:05

4
в което краварите са световния господар приключи
МОЛДОВЦИТЕ

2023.03.17 | 13:00

3
СА СЪЩАТА ПОРОДА ТЪ ПИ Л АЙ НЯДИ, КАТО ГЯУРИТЕ.
ГО ВЕДАТА В МОЛДОВА

2023.03.17 | 12:57

2
СА СТЪКМИЛИ БРОЙКАТА, КОЛКО У ПРИДНЕСТРОВИЕТО ДА СА.

Добави коментар

Водещи новини