Директорът на културно-информационния ни център в Скопие: Това е накърняване на държавния имидж

  • 17 март 2023 07:36

  • 1427
  • 1
© Bulphoto/архив

Посегателство срещу Българския културно-информационен център в Скопие. Като ответна реакция Министерството на външните работи извика македонската посланичка, за да поиска обяснение.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1032

Непознати лица са проникнали чрез странична стена в помещенията в центъра и са откраднали част от компютърната техника на директора. Липсват ключове от едната врата, катинари.

„За първи път се случва подобно криминално деяние или агресивно поведение да бъде отправена към държавна институция, каквато е нашата. Българският културно-информационен център е един от 11-те културни институти, с които разполага държавата ни и Министерство на културата управлява“, заявипред бТВ директорът на Българския културно-информационен център Антония Велева.

Тя допълни, че става въпрос за разрушаване на държавно имущество и накърняване на държавния имидж.

Българският културно-информационен център е открит в Скопие през 2006 г.

Българският културен клуб в Скопие е бил нападнат

Външно министерство излезе и с позиция, че следи с безпокойство последните развития в Северна Македония. Причината е забраната - българският културен клуб в Битоля да носи името на последния лидер на ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа Иван Михайлов. Така на практика клубът трябва да смени името си и да поиска нова регистрация.

„Учредителите на клуба са заявили, че ще потърсят своите права в Страсбург, но има други клубове, които продължават да работят“, каза Антония Велева.

Десислава Станева
1427 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.17 | 08:20

1
Макeдонизма е провокация към националните чувства на бългаpcкия народ заради постоянното настояване за съществуване на македонска идентичност, език и кyлтура.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини