Македонският министър на транспорта инспектира изграждането на жп връзката с България

  • 16 март 2023 17:10

  • 374
  • 0
Македонският министър на транспорта инспектира изграждането на жп връзката с България
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Регионалната свързаност и поддържането на стратегическата позиция на Република Северна Македония на Балканите е наш основен приоритет и затова поставяме силен фокус върху Коридори 8 и 10, както в пътната, така и в железопътната инфраструктура. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията на Република Северна Македония Благой Бочварски, който е инспектирал изграждането на първата фаза от железопътната връзка с България, в участъка Куманово-Беляковце, съобщават от пресслужбата на правителството на Северна Македония.

Днес, на терен, се срещнахме и с представители на изпълнителя и надзора и мога да кажа, че съм доволен от динамиката на строителството. Изграждането на тази железопътна линия до Република България, чиято обща инвестиция и за трите отсечки възлиза на над 600 милиона евро, представлява сериозна стъпка в развитието на регионалната железопътна мрежа, каза македонският министър, предава БТА. 

Проектът включва изграждане и рехабилитация на 30,8 км железен път в първата фаза и 34 км във втората фаза с обща инвестиционна стойност над 200 милиона евро.

Директорът на Железници на Република Северна Македония Хари Локвенец е подчертал, че проектът ще бъде завършен в предвидения срок.

„Потвърждаваме ангажираността си по отношение на реализацията на този изключително важен инфраструктурен проект. Изпълняваме набелязаните планове, потвърждаваме, че сме ангажирани с бързата и качествена реализация на капиталовите инвестиции в железопътния сектор. Предвид динамиката на строителните дейности на терена, която потвърдихме днес, ще завършим целия проект в рамките на предвидения в договора срок“, е заявил Локвенец.

Започна съвместното заседание между България и РС Македония. Петков: Няма нищо по-добро от това да работим заедно

Виолета Симеонова
374 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини