Наводненията в Турция взеха нови жертви

  • 15 март 2023 17:36

  • 3272
  • 0
Наводненията в Турция взеха нови жертви
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Най-малко 11 души са загинали, а петима се водят за изчезнали след наводнения, причинени от проливни дъждове в два окръга в Югоизточна Турция, които вече бяха опустошени от двете разрушителни земетресения през февруари, съобщава БТА.

Един човек е загинал в град Тут в окръг Адъяман, след като придошли води са отнесли контейнер за живеене, обитаван от семейство оцелели от земетресенията на 6 февруари, съобщи валията на окръга Нуман Хатъпоглу.

Наводненията в съседния окръг Шанлъурфа са отнели живота на четирима, заяви пред Хабер Тюрк валията Салих Айхан.

Най-малко петима души загинаха при наводненията в Турция

По-късно спасители намериха телата на петима сирийци в наводнен апартамент на приземен етаж в Шанлъурфа, а още едно тяло е било открито във ван, блокиран от вода в подлез.

Телевизионен репортаж от Шанлъурфа показва наводнени улици и автомобили, както и спасяването на един мъж от подлез.

Няколко души бяха евакуирани от наводнен палатков лагер за оцелели от земетресенията. От болница в Шанлъурфа се е наложила и евакуация на пациенти заради наводненията, съобщава Хабер Тюрк.

Училищата в Шанлъурфа са затворени днес заради наводненията, а Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации, полицията, жандармерията и общински екипи продължават да евакуират рисковите райони, съобщава „Дейли Сабах“.

Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации съобщи, че над дузина професионални водолази участват в спасителните усилия в двата засегнати от наводнения окръга.

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу се запозна с обстановката в Адъяман и потвърди смъртта на един човек. Наводненията в Адъяман са причинили и проблеми в пътното движение.

Турската метеорологична служба издаде предупреждение с оранжев код за периода 14-20 март за района на Югоизточна Турция, който бе опустошен от трусовете на 6 февруари с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер.

В Адъяман и Шанлъурфа днес духа и силен вятър, който в съчетание със заледяване, предизвика нарушения във въздушния трафик, информира още „Дейли Сабах“.

Мая Йорданова
3272 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини