МВнР с остра реакция за ареста на двамата българи в Сърбия

  • 14 март 2023 14:56

  • 453
  • 2
МВнР с остра реакция за ареста на двамата българи в Сърбия
© МВнР
Слушай новината Слушай новината

На 13 март по искане на българската страна се проведе телефонен разговор между Славена Гергова, генерален директор по „Европейски въпроси“ в МВнР, с посланика на Сърбия в България г-н Желко Йович, съобщиха от външното ни министерство.

Повод за разговора бе временното задържане от органите на реда на двама активисти на българското национално малцинство в Босилеград, Сърбия, на 11 март. От българска страна бе поискана официална информация за случилото се, което хвърля сянка върху посещението на президента на Сърбия Александър Вучич в Босилеград.

Двама българи от Босилеград, Сърбия са били арестувани в домовете им

Това беше първо посещение от 97 години насам на сръбски държавен глава в града, в който живее голяма част от българското национално малцинство в Сърбия.

Причините за задържането на двамата активисти на българското национално малцинство, които се борят за подобряване на условията на живот в Босилеград, трябва да бъдат изяснени. Важно е да се отчита и предизвиканата негативна реакция в България. Спазването на правата на човека и в частност осигуряването на възможност за свобода на изразяване са ключови условия в процеса на европейска интеграция.

Консулът на България в Ниш Илия Бонджолов е провел разговор с полицейското управление в Босилеград още в събота.

Цветелина Кирилова
453 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.03.14 | 16:43

1
Най-долната нация на Балканите.

2023.03.14 | 16:47

2
кои?

Добави коментар

Водещи новини