Гласуването на турските избори в чужбина ще започне на 27 април

  • 14 март 2023 14:51

  • 193
  • 1
Гласуването на турските избори в чужбина ще започне на 27 април
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Гласуването на турските избори в чужбина ще започне на 27 април, съобщи Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция, цитирана от местните медии.

Турските граждани ще могат да гласуват в консулствата на Турция в чужбина и на граничните пунктове.

Календарът за парламентарните и президентски избори, които ще се състоят на 14 май, бе изготвен от ВИК и бе публикуван в Държавен вестник снощи.

Според календара кандидатите за президент на политическите партии ще могат да подадат заявления във ВИК най-късно до 23 март. Тези, които искат да се кандидатират като независими кандидати, трябва да подадат заявление до 20 март.

Кандидатите за президент, чиито кандидатури ще бъдат потвърдени от ВИК, ще бъдат публикувани в Държавен вестник на 31 март, след което ще започне предизборната кампания.

Политическите партии, които са съгласни да съставят алианс, ще започнат да представят на ВИК протоколите, по които са се споразумели, от 18 март. Ако партиите променят мнението си или внесат изменения в протоколите, те трябва да уведомят за това ВИК най-късно до 7 април. На 8 април партиите ще представят своите кандидати за депутати.

На 27 април турците, живеещи в чужбина, ще започнат да гласуват в определените дипломатически представителства на Турция, както и на граничните пунктове. Те ще могат да гласуват до 9 май.

В Турция започна регистрацията на кандидатите за депутати за вота на 14 май

Гласуването в Турция ще се проведе на 14 май между 8:00 и 17:00 ч., а първоначалните резултати от президентските избори се очаква да бъдат обявени към полунощ.

В случай че никой от претендентите не успее да събере поне 50 процента плюс един глас,  двамата кандидати с най-много гласове ще участват във втори тур на 28 май.

Виолета Симеонова
193 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.14 | 14:58

1
Колко секции има в България?

Добави коментар

Водещи новини