Гърция предоставя психологическа и физическа подкрепа на пострадалите от влаковата катастрофа

  • 14 март 2023 11:23

  • 194
  • 0
Гърция предоставя психологическа и физическа подкрепа на пострадалите от влаковата катастрофа
© Туитър
Слушай новината Слушай новината

Гръцкото здравно министерство представи мерките за психологическа и физическа подкрепа за близките на загиналите, ранените и пътниците, които са пътували във влака и са преживели тежката железопътна катастрофа в Темпе на 28 февруари, предаде агенция АНА-МПА.

Министърът на здравеопазването Танос Плеврис заяви, че „решението, което сме взели за ранените от Темпе, е да могат да имат пълно медицинско покритие без никакво участие както в частта на медицинските консумативи, така и в частта на пълната им рехабилитация, както в държавни, така и в частни структури, ако е необходимо и в структури в чужбина“.

Както каза министърът на здравеопазването в парламента, що се отнася до пациентите с множество наранявания, Националната агенция за здравни услуги вече покрива всички лечения и медицински консумативи. Агенцията ще продължи да го прави, докато е необходимо, без никакви такси за пострадалите, добави Плеврис.

Плеврис съобщи, че Министерството на здравеопазването е задействало мрежата за психологическа подкрепа и вече осем души са влезли в съответната програма. 

„Министерството на здравеопазването разполага с пълен пакет от мерки на всички нива, защото тези хора се нуждаят от подкрепата на държавата“, подчерта министърът.

Пълният пакет от мерки включва специална пенсия за семействата, чийто член или членове са починали, както и на тези, които могат да имат трайно увреждане над 50 процент заради катастрофата. Пенсията е необлагаема, независи от други доходи или получаване на друга пенсия. Размерът ѝ е 1655 евро и ще се коригира ежегодно с увеличаване на националната пенсия.

Друга мярка за близките на загиналите, лицата с трайни увреждания над 50 процента и лицата хоспитализирани в интензивното отделение е заличаването на дълговете към данъчните органи и осигурителните фондове. Към това се прибавя и освобождаването от задължения по кредити.

Част от общо 11 мерки е правото на назначаване в държавния сектор и ускоряването на изплащането на обезщетенията.

Челен сблъсък на товарен и пътнически влак на 28 февруари в Темпе, Централна Гърция, отне живота на 57 души, предимно млади хора между 20 и 30-годишна възраст. Общият брой пътуващи хора във влаковете бе 354 души.

Гръцка фондация дарява по 10 000 евро на близките на загиналите от влаковата катастрофа

След тежкия инцидент множество студенти се събраха, за да дарят кръв за пострадалите, а Гръцката хотелиерска камара в сътрудничество със Съюза на хотелиерите в Лариса предложи безплатни стаи за настаняване на роднините на жертвите и ранените.

Четирима железопътни служители бяха обвинени, но общественият гняв се насочи към дългогодишното лошо управление на железопътната мрежа и страната беше разтърсена от поредица масови протести на фона на предстоящите парламентарни избори.

Очаква се служителите в държавния и частния сектор да стачкуват отново в четвъртък.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
194 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини