Хърватия предприема мерки за борба с високите разходи за живот

  • 13 март 2023 16:35

  • 561
  • 1
Хърватия предприема мерки за борба с високите разходи за живот
© Getty Images (архив)

Хърватският премиер представи пакет от мерки за 1,7 милиарда евро за борба с инфлацията, съобщи Хина. Премиерът представи днес пакет, който включва три набора от мерки, насочени към ограничаване на цените на енергията, смекчаване на инфлационния натиск и осигуряване на парична помощ за покриване на разходите за живот.

След срещи с коалиционните партньори и партньорите в Икономическия и социален съвет, Пленкович каза, че правителството ще продължи да регулира цените на електроенергията от 1 април до 30 септември, както го е правило досега.

Ще бъдат субсидирани и цените на петролните продукти. Получателите на  месечни пенсии до 610 евро ще имат право на еднократна помощ, а подкрепата за разходите за живот ще се изплаща на безработни хървати, ветерани от войната, граждани, засегнати от земетресенията през 2020 г., както и предприятия в сектор рибарство, в сектор транспорт  и предприятия в много други сектори, каза премиерът, цитиран от БТА.

Еднократна помощ ще получат 128 000 домакинства с 230 000 деца. По тази схема на стойност 9 милиона евро подкрепата за едно дете ще достигне 45 евро, 70 евро ще бъдат изплатени като помощ на отговарящи на условията домакинства с две деца, 100 евро за три деца, 130 евро за отговарящи на условията домакинства с четири деца и 160 евро за домакинства с пет и повече деца.

Хърватският премиер обеща, че животът в страната ще се подобри значително

Плащанията по тази схема ще бъдат извършени през април. Правителството е решило да действа последователно, цялостно и концентрирано. Пакетът бе подкрепен от партньори, камари, представители на пенсионерите и парламентарното мнозинство, добави Пленкович.

Последвайте канала на

Владимир Василев
561 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.13 | 18:58

1
TOVA STE SPOLETI I NAZ KANDIDATITE ZA EVROTO

Добави коментар

Водещи новини