В Турция започна регистрацията на кандидатите за депутати за вота на 14 май

  • 13 март 2023 12:23

  • 163
  • 0
В Турция започна регистрацията на кандидатите за депутати за вота на 14 май
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Днес в Турция бе даден стартът на регистрацията на кандидатите за депутати на изборите, които ще се състоят на 14 май т.г., съобщи Хаберлер.

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) поиска от кандидатите да дарят минималната вноска за кандидат-депутатско място по сметката на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), която е отворена за събиране на помощи за регионите, засегнати от опустошителните земетресения през февруари.

Преди това турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова кандидатите да направят дарения по сметката на АФАД. 

Минималната вноска, изискуема от кандидатите за депутати от управляващата ПСР, е в размер на 20 хиляди турски лири за мъжете. За жените е 10 хиляди лири, а 5 хиляди лири е за кандидатите с увреждания.

Регистрацията на кандидатите на ПСР се предвижда да продължи до 20 март.

Ердоган: Всички кандидати за депутати от ПСР да направят дарения за засегнатите от земетресенията

От основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) обявиха, че кандидатите за депутати от засегнатите от земетресенията окръзи се освобождават от вноската за кандидатстване.

В писмо до окръжните организации на НРП се посочва, че вноската за кандидатстване при жените ще бъде в размер на 30 хиляди турски лири, а за младежите и кандидатите с увреждания - 15 хиляди турски лири.

Регистрацията на кандидатите за депутати на коалиционния партньор на ПСР - Партията на националистическото действие, се предвижда да започне утре и да приключи на 21 март.

Общо 36 партии са регистрирани за участие в изборите.

На 14 май ще се гласува както за парламент, така и за държавен глава. Ако на първия тур нито един кандидат за най-високия държавен пост не събере над 50 процента от гласовете, то вторият тур на президентските избори ще се проведе на 28 май.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
163 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини