Мицотакис: Всички сме виновни за влаковата катастрофа, нека го признаем със смелост

  • 09 март 2023 14:55

  • 366
  • 0
Мицотакис: Всички сме виновни за влаковата катастрофа, нека го признаем със смелост
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Гръцкият министър-председател Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. се извини отново от свое име и от името на всички управлявали през последните години, поемайки отговорност за трагичната влакова катастрофа в Темпе, Централна Гърция, пише в. „Катимерини“, позовавайки се на изявление на премиера на правителствено заседание днес, посветено на железопътния инцидент.

Мицотакис заяви, че „не може да се скрием зад поредица от човешки грешки. Всички сме виновни и нека го признаем със смелост - от правителства и администрации, които от години блокират ключов проект, до определени профсъюзи, които възпрепятстват каквато и да е оценка на железопътния персонал".

„Разпределението на отговорностите ще бъде извършено от правосъдието, бързо и в най-висока степен“, допълни той.

Премиерът гарантира, че разследването ще се извършва в абсолютна прозрачност, така че грешките да бъдат идентифицирани и оценени справедливо. Също така той гарантира и за стартирането на директни инициативи за подобряване на проблемната ситуация в железниците по отношение на технологиите и персонала.

Мицотакис обяви рамка от процедури за финансова и морална подкрепа на близките на загиналите от челния сблъсък на пътнически и товарен влак миналата седмица, при който загинаха 57 души.

Той заяви, че ще бъдат отпуснати повече от 270 млн. евро от Фонда за възстановяване за железопътната реформа, като обеща подобрение в безопасността чрез инсталиране на цифрови системи за контрол по железопътните линии до края на лятото.

Мицотакис се срещна с представители на ЕС, отговарящи за железопътния транспорт

На правителственото заседание Мицотакис говори и за „война с тъмната държава на анахронизма, която приема различни партийни цветове, но остава дълбока“ и призова „да свалим тази проблематична държава, без значение колко препятствия ще срещнем“.

Влаковата катастрофа накара десетки хиляди хора да излязат на протестни шествия в цяла Гърция, а работещи от различни сектори обявиха еднодневна национална стачка, като основно искане беше да се сложи край на политиката на приватизация и да се потърсят реални отговорности за влаковата катастрофа на 28 февруари.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
366 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини