Косовският премиер: Изборът на РСМ за място на следващата среща за диалога Белград-Прищина е символичен

  • 01 март 2023 19:52

  • 642
  • 2
Косовският премиер: Изборът на РСМ за място на следващата среща за диалога Белград-Прищина е символичен
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Премиерът на Косово Албин Курти днес участва в икономически форум в столицата на Република Северна Македония (РСМ) Скопие, където говори за френско-германското предложение за споразумение между Сърбия и Косово и срещата си със сръбския президент Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. в понеделник в Брюксел, съобщи порталът КосСев. Той оцени, че изборът на РСМ за място на следващата среща на високо равнище в рамките на диалога Белград-Прищина е символичен.

„Да не забравяме, че на 9 юни 1999 г. в Куманово е подписана капитулацията на Югославия под лидерството на президента Слободан Милошевич и влизането на силите на НАТО. Мисля, че тези символични елементи на Северна Македония са важни за решението на върховния представител на Европейския съюз за общата външна политика и сигурността Жозеп БорелЖозеп БорелЖозѐп Борѐл Фонтѐлес е испански политик от Испанската социалистическа работническа да ни повика в Северна Македония за следващата среща на високо ниво“, обясни министър-председателят.

В понеделник се състоя среща на върха между Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. и Албин Курти под егидата на ръководителя на европейската дипломация Жозеп БорелЖозеп БорелЖозѐп Борѐл Фонтѐлес е испански политик от Испанската социалистическа работническа и специалния представител на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак.

Борел: Лидерите на Сърбия и Косово са подкрепили плана на ЕС

Френско-германското предложение за споразумение не беше подписано, но и двамата лидери са го приели и са се съгласили, че няма нужда от по-нататъшни преговори върху предложението.

„Косово е нормална демократична държава, но трябва да признаем, че отношенията ни със Сърбия не са нормални. Съответно трябва да нормализираме отношенията между нашите държави“, заяви Курти.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
642 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Жиката

2023.03.02 | 09:52

2
Палестина 2.
Тенев

2023.03.01 | 20:19

1
То все едно се срещате в Белград бе майна!

Добави коментар

Водещи новини