САЩ: Имаме големи очаквания от европейския план за Сърбия и Косово

  • 28 февруари 2023 21:54

  • 1196
  • 3
САЩ: Имаме големи очаквания от европейския план за Сърбия и Косово
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

САЩ имат големи очаквания от плана на ЕС, насочен към намаляване на дългогодишното напрежение между Сърбия и Косово, заяви днес високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ, цитиран от АП, предаде БТА.

Заместник помощник държавният секретар Габриел Ескобар заяви на онлайн пресконференция, че и двете страни, както и Европа, ще се възползват от стабилността, която планът ще осигури.

„Очакванията ни към това споразумение са много големи и мисля, че новото е не само сериозността на двете правителства, но и сериозността на нашите европейски партньори да осъществят това в сянката на една от най-големите кризи, които Европа е виждала след Втората световна война“, каза Ескобар в отговор на въпрос.

Вчера сръбският президент Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. и косовският министър-председател Албин Курти дадоха мълчаливото си одобрение за план на ЕС, който има за цел да сложи край на продължаващата от месеци политическа криза и да спомогне за подобряване на двустранните отношения между Белград и Прищина.

Борел: Лидерите на Сърбия и Косово са подкрепили плана на ЕС

Напрежението между Сърбия и нейната бивша провинция продължава, откакто Косово се отдели едностранно през 2008 г. Независимостта на Косово бе призната от много западни държави, но не и от Сърбия, която се ползва и с подкрепата на Русия и Китай. През последните години преговорите между Белград и Прищина, водени с посредничеството на ЕС от 2011 г. насам, не постигнаха особен напредък.

 

Валери Зайцев
1196 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Мда

2023.03.01 | 04:23

3
Щом може независимост за косово, значи може и за Донбас, Запорожие и Луганск.

2023.02.28 | 22:22

2
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НАД 4399 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

2023.02.28 | 22:13

1
И там изтропахте едно кравешко ама сърбите не са като нашите педали да клякат ...

Добави коментар

Водещи новини