Два чуждестранни спасителни екипа продължават издирвателните операции в Турция

  • 27 февруари 2023 11:27

  • 800
  • 0
Два чуждестранни спасителни екипа продължават издирвателните операции в Турция
©
Слушай новината Слушай новината

Спасителни екипи от Азербайджан и Филипините се намират все още в засегнатия от земетресенията южен регион на Турция, продължавайки с усилията за търсене и спасяване на затрупани хора, съобщи турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция.

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 702

„Дойдоха близо 11 500 екипа за търсене и спасяване от 90 страни. Още две държави - Грузия и Узбекистан, върнаха екипите си в родината. Към момента в Турция остават две държави - Азербайджан и Филипините, с около 700 души“, заяви вчера Чавушоглу пред репортери в пострадалия от земетресението окръг Адъяман.

Жертвите в Турция вече са 44 374

Земетресенията на 6 февруари с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер с епицентър в окръг Кахраманмараш засегнаха тежко още 10 окръга в южната и югоизточната част на Турция, а така също и съседна Сирия. Двата силни труса на 6 февруари бяха последвани от близо 10 000 вторични труса. 

Над 13 милиона души бяха засегнати от опустошителните земетресения, а броят на жертвите само в Турция е 44 374 души.

От цял свят заваляха съболезнования, изразяващи солидарност с Турция, а много страни изпратиха спасителни екипи и помощи, отбелязва Анадолската агенция.

„Тридесет полеви болници пристигнаха от 27 страни. Понастоящем 20 от тях са все още активни“, каза Чавушоглу. Той добави, че повече от 125 000 палатки също са доставени от чужбина.

Първите кораби с контейнери, които бяха изпратени от Катар, се очаква да пристигнат на пристанището в Искендерун през следващите дни, съобщи министърът, като допълни, че се планира пристигането на около 15 725 контейнера в Турция.

Чавушоглу благодари на всички страни и международни организации, които подкрепиха страната в тези трудни времена и подчерта, че приоритет е да се помогне на жертвите от земетресенията.

Последвайте канала на

Калина Христова
800 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини