Сеизмолози от Гърция: Скоро е възможно земетресение с магнитуд 8,5

  • 23 февруари 2023 11:16

  • 79663
  • 1
Сеизмолози от Гърция: Скоро е възможно земетресение с магнитуд 8,5
©
Слушай новината Слушай новината

Професорите Константинос Синолакис и Костас Папазакос от Гърция, след оценка на сеизмичната активност на страната, съобщиха, че скоро е възможно земетресение с магнитуд 8,5.

Те проучиха обстоятелствата, при които се появиха поредицата от разломи в Сирия и Турция, и отбелязаха, че подобни сеизмични събития могат да очакват и на територията на тяхната страна.

"Последното голямо земетресение в Крит се случи през 1403 г. и според моите оценки такива земетресения се случват на всеки 600-800 години. Вече сме на ръба на земетресение с магнитуд около 8,5 по Рихтер", каза Синолакис в ефира на местния телевизионен канал Mega TV.

Броят на жертвите от земетресенията в Турция достигна 43 556 души

Папазакос, професор по сеизмология в Солунския университет "Аристотел, потвърди думите на колегата си и също се фокусира върху периодичността на сеизмичните събития в Гърция, пише още Varna24.

Той уточни, че не може да се прогнозира точното време на бедствието. В същото време и двамата учени обърнаха внимание на факта, че тяхната информация не е "прогноза", а предупреждение, на което властите трябва да обърнат голямо внимание. Това е необходимо, за да се подготви населението за възможни последствия.

Най-силното регистрирано земетресение в историята на съвременните наблюдения се случи в Чили през 1960 г., магнитудът му беше 9,5. Тогава загинаха около 6 хиляди души.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
79663 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.02.23 | 11:48

1
Някои професии са безполезни,тази е една от тях.Освен да създават паника нищо друго!

Добави коментар

Водещи новини