Общонационална стачка на лекарите и медицинските сестри в Гърция

  • 22 февруари 2023 11:38

  • 278
  • 0
Общонационална стачка на лекарите и медицинските сестри в Гърция
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Гръцките лекари и медицински сестри от системата на общественото здравеопазване започнаха днес на общонационална стачка, предаде агенция АНА-МПА.

В изявление на Гръцката конфедерация на работещите в държавните болници (ПОЕДИН) се посочва, че причините за стачката са недостатъчното финансиране и недостигът на персонал в болниците. Отбелязва се също така, че „системата на общественото здравеопазване доказа своята безценна и незаменима роля по време на пандемията. Следователно разходите за обществено здравеопазване не могат да останат на ниво 5 процента от БВП (при средно за страните от ЕС 7,5 процента от БВП)“. По този начин се влошава качеството на услугите, а системата бавно, но сигурно се превръща в частна и гражданите плащат много за здравни услуги.

Просрочените задължения на болниците надвишават един млрд. евро, в резултат на което няма възможност за обновяване или поддържане на оборудването и инфраструктурата, допълва синдикатът. 

В съобщението се заявява, че в Гърция има най-малко болнични легла сред страните от ЕС. Функционират 3,5 легла на 100 000 жители (общо 35 000 легла), докато в другите европейски държави има 5,3 легла на 100 000 жители.

Профсъюзът иска също разрешаването на финансовите и институционални проблеми на сектора и увеличаването на персонала в болниците. Според него служителите на постоянен трудов договор са 35 процента от болничните работници и ако те бъдат уволнени, болниците ще бъдат затворени.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
278 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини