Катар изпрати три самолета помощи за пострадалите от земетресенията в Турция

  • 20 февруари 2023 17:43

  • 442
  • 0
Катар изпрати три самолета помощи за пострадалите от земетресенията в Турция
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Катар изпрати три допълнителни самолета с помощи за Турция, за да помогне на пострадалите от земетресенията преди две седмици, предаде Анадолската агенция.

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 695

„За да облекчат страданията на пострадалите от земетресенията, военновъздушните сили на Емирство Катар отпуснаха допълнителни 3 самолета C-17 за транспортирането на 90 тоалетни и 25 генератора“, съобщи турското посолство в Доха в публикация в Туитър, цитирана от Анадолската агенция.

„Никога няма да забравим солидарността на Катар в тези трудни времена“, беше допълнено в публикацията.

Освен гореспоменатото оборудване, към Турция е изпратена и хуманитарна помощ, включваща спешни консумативи като спални чували и зимни палатки, дарени от Катарската благотворителна организация, поясниха от турското посолство, предаде БТА.

Катар изпрати помощи на Турция и Сирия чрез въздушния коридор, създаден от Турция, след като земетресенията засегнаха двете страни на 6 февруари. Държавата по-рано изпрати и екип за издирване и спасяване на оцелели в Турция и достави на страната помощи от други държави. Събраните от Катар дарения за Турция и Сирия са достигнали близо 253 млн. катарски риала (70 млн. долара), според изявление на говорителя на министерството на външните работи Маджид Ал-Ансари в петък.

Жертвите в Турция от земетресенията надхвърли 41 хиляди

Земетресенията от 6 февруари с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер бяха с епицентър в южния окръг Кахраманмараш, Югоизточна Турция, и засегнаха още 10 околни окръга и над 13 милиона души. Турция обяви четвърта степен на опасност, като призова за международна помощ.

Силните трусове причиниха мащабни разрушения и в Сирия.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
442 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини