Кметът на Тимишоара: Румъния и България не са европейски държави втора ръка

  • 17 февруари 2023 13:53

  • 568
  • 3
Кметът на Тимишоара: Румъния и България не са европейски държави втора ръка
© Novini.bg/ Canva

Румъния и България не са европейски държави втора ръка. Това заяви специално за БТА кметът на Тимишоара - Доминик Фриц. От днес официално градът е европейска столица на културата.  

Доминик Фриц е роден през 1983 г. в Льоррах, Германия. Работил над 10 години в немската публична администрация, преди да предприеме стъпки в местната политика в Тимишоара. През 2009 г., след като специализира “Политически и административни науки” в Германия, Франция и Великобритания, започва професионалната си кариера като съветник в Германската агенция за международно сътрудничество (GIZ). Между 2016 и 2019 г. е началник на кабинета на бившия президент на Германия и бивш директор на МВФ Хорст Кьолер в Берлин. Заема длъжността кмет на Тимишоара от 2020 г., след последните местни избори в Румъния. Член на партията "Съюз за спасение на Румъния", той е единственият кмет в Румъния без румънско гражданство. 

Румънският президент: Ще отида в България, за да дадем сигнал, че сме подготвени за Шенген

Ето какво сподели кметът на Тимишоара в специално интервю за БТА, в деня на официалното откриване на “Тимишоара - европейска столица на културата”. 

Господин Фриц, кой ще бъде гвоздеят в програмата “Тимишоара - европейска столица на културата”? Ако трябва да откроите само едно събитие от общо 130, които предстоят през следващите три дни?

За мен най-важното събитие ще е моментът на площад “Унири” тази вечер. Надявам се да посрещна там не само жители на Тимишоара, но и хора от цялата страна. От 21 ч. тази вечер ще има голям празник с изпълнители от цяла Европа. С концерти, с невиждано шоу. Ще усетим ентусиазма не само на местните жители, но и любовта и страстта за Европа. Затова и аз ще бъда на площада. И ще ви очаквам. 

На сцената тази вечер ще свири и българинът Филип Симеонов - един от най-известните кларинетисти у нас и единственият кларинетист на румънската група “Тараф де Калиу”. Знак ли е това? Румъния и България на една сцена в европейската столица на културата?

Това показва колко силно свързани сме помежду си и е добър знак. Българското наследство в Тимишоара е много важно. Най-важният кмет в историята на Тимишоара е бил българин - банатският българин Карол Телбис. Той е бил градоначалник близо 30 години. Избран е за кмет на Тимишоара много млад, когато е бил на 30 години. Той е бил този, който е решил, че историческата крепост около Тимишоара трябва да бъде разрушена. Било е трудно, много смело и противоречиво решение за онова време - началото на XX век. Но това е дало път на развитието, което наблюдаваме днес в Тимишоара. Площадите тук са само, защото Карол Телбис е имал кураж. И аз се чувствам много близко до него и до българската общност, която е изключително активна тук, в Тимишоара. Затова за нас беше много важно да имаме и изпълнител от България на официалното откриване на “Тимишоара - европейска столица на културата”. 

Казахте, че Румъния и България са силно свързани по отношение на културата. Важи ли това и за политиката? Ще влезем ли заедно в Шенген? Наскоро изпратихте послание до Швеция, Австрия и Нидерландия да подкрепят членството ни в зоната без граници в Европа, но като че ли не бяхте чут.

Трудната борба продължава заради вътрешнополитическите интереси в страните, които споменахте. Те са скептични. И тук не говоря само за Австрия, но и за Швеция. Точно затова трябва да покажем, че не сме европейци втора ръка, че имаме с какво да допринесем за Европа. 

Впечатлението, което имат някои в Австрия от България и Румъния, е погрешно. Затова смятам, че трябва да надигнем глас не само в момент на криза, когато се взима решението, а през цялото време. Няма да се изморим през тази година да демонстрираме, да показваме, че Румъния има своето място в Европа, че България има своето място в Европа. И двете трябва да бъдат в Шенген.

Кога?

Ако зависи от мен, още утре. Но кога ще се случи в действителност, не мога да кажа. Не изключвам Румъния и България да се присъединят към Шенген още през тази година, но е нужна борба. И тя не трябва да е само на нашите правителства, но и на нас, гражданите. Да кажем на висок глас, че искаме да бъдем част от тази Европа с всички правила, които ни се полагат, а не да стоим на границата или в чакалнята. 

До края на деня ще се срещнете с посланика на България в Румъния Радко Влайков. Ще засегнете ли и темата Шенген?

Ще се срещна с посланиците на всички страни членки на Европейския съюз. И да, ще повдигна и тази тема. Мисля, че ще получа подкрепа от всички.

Лесно или трудно е за един немец да бъде кмет на румънски град? Тимишоара счупи една бариера и ви избра за кмет без да имате румънско гражданство.

Който и да е кмет, ще му е трудно. Много е лесно да си немец и да бъдеш кмет на Тимишоара. Тимишоара е градът, който ме прие, който ме приласка, а аз го обикнах. Разбира се, и аз срещам трудности и провокации.

Коя е най-голямата?

Да спазвам определена линия и да имам дългосрочна визия. Дори когато мнозина не са съгласни с мен и не гледаме в една посока. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
568 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.02.17 | 15:18

3
Европа винаги ни е прецеквала. Ще ни прецака и с еврото.

2023.02.17 | 14:43

2
Западняците са ypoди. Ако им забраним достъпа до Черноморието, как ще се чувстват?

2023.02.17 | 14:34

1
Вече си мисля, че западняците са втора ръка човеци. Арогантността им няма граници.

Добави коментар

Водещи новини