Българи след среща с Османи в Скопие: Ще работим за успокояване на отношенията между София и Скопие

  • 15 февруари 2023 13:10

  • 422
  • 0
Българи след среща с Османи в Скопие: Ще работим за успокояване на отношенията между София и Скопие
© Министерство на външните работи на РСМ

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи се срещна с Георги Трендафилов и Люпчо Георгиевски, представители на българската общност в Република Северна Македония.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1038

Представителите на българската общност заявиха след срещата с Османи: Ще работим за успокояване на отношенията между София и Скопие.

Според прессъобщението от Министерството на външните работи в Скопие на срещата са били обменени мнения по въпроси, които засягат българската общност в Република Северна Македония, предизвикателствата пред сдруженията, както и възможностите за по-пряко и интензивно сътрудничество с държавата.

"Информирахме министър Османи за срещите, които проведохме с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей и няколко групи в ЕП, които да се опитат да помогнат за успокояване на напрежението между София и Скопие и в по-спокойна ситуация да започне да се изпълнява  записаното и в Договора за приятелство от 2017 г., и в т.нар. френско предложение за преговорната рамка на Северна Македония с ЕС, за да може до края на годината страната за започне преговорите с ЕС.  Тази среща беше един вид продължение на тези разговори", каза пред медиите Георги Трендафилов.

Еврокомисарят Вархеи ще се срещне в Брюксел с българи от РС Македония

„Не съм виждал доклада на Европейския съвет. Моето право е да не се съглася с твърдението, че няма системна дискриминация. Но това не трябва да бъде топ темата на нашата дейност. Нашата дейност ще бъде за облекчаване на отношенията между София и Скопие. Министърът познава добре съдържанието на разговорите в Брюксел и беше постигнато съгласие, че всяка помощ и подкрепа е добре дошла“, каза Трендафилов.

По думите му молбата към министъра на външните работи Буяр Османи е била да посредничи за успокояване на напрежението, "защото във взривоопасна среда не могат да се вземат решения". 

Изразено е било намерение за повторна среща и засилване на динамиката на общуването, за по-пряко ангажиране на българската общност и сдруженията, които я представляват в рамките на на редовното сътрудничество на държавата с гражданския сектор, пише в съобщението на Министерството на външните работи. 

Трендафилов и Георгиевски бяха сред представители на българската общност, които се срещнаха преди дни и с комисарятпо разширяването Оливер Вархей.

Радина Лазарова
422 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини