Румъния изпраща три самолета с хуманитарна помощ за Турция и Сирия

  • 15 февруари 2023 13:00

  • 512
  • 0
Румъния изпраща три самолета с хуманитарна помощ за Турция и Сирия
© Фейсбук

Нова мисия с хуманитарна цел, включваща три самолета на румънските военновъздушни сили, е организирана днес в подкрепа на пострадалото от разрушителните земетресения население в Турция и Сирия, съобщи днес министерството на отбраната, цитирано от Аджерпрес.

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 696

Самолет C-130 "Херкулес", който ще кацне в Бейрут, Ливан, и два самолета C-27J "Спартан", които заминават за Газиантеп, Турция, транспортират около 22 тона продукти, дарени от румънската държава.

Транспортът на помощта за бедстващото население се осъществява по искане на Департамента за извънредни ситуации на базата на решение на Националния комитет за извънредни ситуации от 9 февруари.

Според министерството на отбраната двата самолета C-27J "Спартан" са излетели от 90-а въздушно-транспортна база около 9:00 часа тази сутрин, а самолетът C-130 "Херкулес" ще излети за Бейрут в рамките на деня.

Румъния прати помощ за Сирия с два военни самолета

Вчера в Бейрут пристигна първата пратка хуманитарна помощ, изпратена от Румъния за сирийското население. Помощта, включваща палатки, матраци, легла и консерви, беше транспортирана с два самолета C-27J "Спартан" на румънските военновъздушни сили, които излетяха от Букурещ вчера сутринта.

Румънските военновъздушни сили са изпълнявали подобни хуманитарни мисии и през 2011 г., когато друго голямо земетресение стана в Турция, както и през 2019 г. в Албания, напомня министерството. 

Последвайте канала на

Владимир Василев
512 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини