57% от сърбите намират френско-германския план за приемлив

  • 14 февруари 2023 11:47

  • 640
  • 1
57% от сърбите намират френско-германския план за приемлив
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Френско-германският план е приемлив за 57 процента от сръбските граждани, ако от него се изключи официално признаване на Косово и членството му в ООН, показва последното проучване на агенция "Фактор плюс", за което съобщи Танюг.

От друга страна, около 80 процента от гражданите са против този план, ако това означава признаване и членство на Косово в ООН, предаде БТА.

Белградският вестник "Блиц" съобщава, че проучването е направено върху представителна извадка от 1100 респонденти и границата на грешка е в диапазона плюс/минус три процента.

Проучването показва, че едва всеки пети гражданин - 21 процента, е запознат с основите на плана, зад който стои целият Европейски съюз, докато 61 процента от анкетираните не са запознати с него, а 11 процента нямат мнение. Една трета от гражданите смятат, че дори при условие, че френско-германският план не предполага официално признаване и влизане на Косово в ООН, той не трябва да се приема.

Всеки десети анкетиран гражданин отговаря "може би", а 57 на сто от гражданите биха подкрепили подобен план, но с условие от него да отпадне официалното признаване на Косово и членството му в ООН. Само девет процента от гражданите смятат, че Сърбия трябва да приеме френско-германското предложение, дори то да предполага признаване на Косово и присъединяване към ООН.

Вучич: Целта на Косово е да предизвика военен сблъсък

Проучването показа още, че всеки втори гражданин смята, че следващият план за решаване на проблема с Косово ще бъде още по-лош, а 36 процента казват, че следващ план няма да има.

Един на двама сърби заявява, че е гледал изцяло или отчасти последното заседание на Народната скупщината, което бе посветено на въпроса за Косово и Метохия, а 11 на сто твърдят, че не са следили заседанието, докато всеки четвърти казва, че "не следи политиката“.

Близо 40 на сто от гражданите заявяват, че ако изборите бяха тази неделя, биха отишли да гласуват, 36 на сто - не биха, а една четвърт от гражданите нямат мнение.

"Фактор плюс" посочва, ч Сръбската прогресивна партия в момента има подкрепата на 46 на сто от гражданите, а Социалистическата партия на Сърбия - 10,8 на сто, на трето място е Партия на свободата и справедливостта на Драган Джилас (ССП) със 7,1 на сто подкрепа, а на четвърто място е коалиция "НАДА" с 4,7 процента.

Ако парламентарните избори бяха днес, прагът от три процента все пак щяха да преминат още "Заветници", движението "Не даваме Белград" и "Двери". Под изборния праг ще останат Народната партия на Вук Йеремич с 2,7 процента от гласовете и движението "Сърце" на Здравко Понош с 2,2 процента, колкото ще има и коалицията "Заедно за Сърбия - Екологично въстание".

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
640 1

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.02.14 | 12:22

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини