Проф. Чуков: Земетресението ще се отрази върху изборите в Турция, Ердоган късно изпрати армията

  • 13 февруари 2023 22:10

  • 2006
  • 2
Проф. Чуков: Земетресението ще се отрази върху изборите в Турция, Ердоган късно изпрати армията
©
Слушай новината Слушай новината

"Не може след 11 г. гражданска война и постоянни бомбардировки, недоверието към сирийския президент да се върне все едно няма нищо. Хората са жертва на това земетресение. Помощите трябва да достигнат до тях. На предстоящото заседание на Съвета за сигурност на ООН ще бъде дискутиран проблемът с хуманитарната помощ. САЩ казват да се отворят всички КПП-та, докато на Сирия ѝ се иска помощта да минава от юг на север", коментира  арабистът проф. Владимир Чуков в студиото на "Денят ON AIR". 

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 695

Той подчерта, че и до ден днешен, седмица след земетресението, в Сирия има населени места, на които никой не е обърнал внимание. Подчерта обаче, че преди да бъде поискана помощ отвън, трябва да си подреди собствената държава. А Башар Асад е събрал министрите на едно заседание след земетресението и толкова.

"Шокира ме, че на четвъртия ден Асад отиде в Алепо. Около 30 руски войници са се включили в Алепо. Предлога се, че в Турция над 30 000 са жертвите, но ще бъдат сигурно два пъти повече от жертвите в Измир, или около 60 000. Проблемът е, че има твърде много хора останали без жилища", посочи арабистът.

Над 33 000 станаха жертвите на земетресенията в Турция и Сирия

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва също е закъснял с реакцията си - основно със забавянето на пращането на военни да помагат на засегнатите райони.

"Ердоган вкара армията 3 дни след земетресението, военните не му спестиха критиките. Земетресението няма как да не се отрази върху изборите, които са планирани за 14 май. Тогава трябва да се проведат президентски и парламентарни избори. Въпросът е къде ще се проведат в тези 10 провинции, отделно как ще накарат тези хора да гласуват. Прави впечатление, че първите дни опозицията беше много остра, сега смекчи тона. Ще има много силни атаки за отлагане на изборите, което не е в полза на Ердоган", прогнозира проф. Чуков.

Убеден е, че Турция няма да позволи нова бежанска вълна, въпреки че в Сирия над 5,300 млн. души са останали без покрив. Арабистът подчерта, че най-засегнати в Сирия са районите, контролирани от бунтовниците, откъде са били най-големите бежански вълни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2006 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.02.13 | 23:52

2
Много е посредствен плана
PaulaFox

2023.02.13 | 23:22

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини