Огромна мъка е обхванала жителите на турския град Бесни, но те не губят надежда и чакат чудо

  • 10 февруари 2023 11:35

  • 1124
  • 0
Огромна мъка е обхванала жителите на турския град Бесни, но те не губят надежда и чакат чудо
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Огромна мъка е обхванала жителите на турския град Бесни, който бе тежко засегнат от разрушителните земни трусове в Южна Турция тази седмица, но те все още не губят надеждата за чудо. 

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 696

В града в момента е в ход спасителна операция с участието на български пожарникари и полски спасители. Същият екип български спасители вчера откри живо петгодишно дете.

Обстановката в Бесни, град в окръг Адъяман (Югоизточна Турция), е много тежка. Ситуацията се усложнява и от студеното време - през нощта температурите падат до минус 8, минус 10 градуса. 

Големият студ затруднява и условията за провеждане на издирвателно-спасителната акция. Заради студа хората са си напалили огън, за да се стоплят поне малко в мразовития февруарски ден.

Хората, чиито близки са затрупани под отломките на рухналия блок, чакат с ужас, но и с капчици надежда, че близките им все пак може да са оцелели. Жителите на градчето се молят постоянно на Аллах, разчитайки, че молитвите им за избавление ще бъдат чути.

Екипи на различни благотворителни организации раздават храна на всички, като настояват всеки да хапне нещо. 

Когато се чуе звук изпод руините, спасителите нареждат всички машини да спрат работа и хората наоколо да запазят тишина. Тези моменти подхранват надеждата за чудо на местните жители, спасителите и журналистите на място, разчитащи на добри новини въпреки напредването на времето.   

Въпреки че вече изминаха над сто часа от първия трус с магнитуд 7,7 в Кахраманмараш, Петър Петров, заместник-ръководител на българския модул за търсене и спасяване в градска среда, заяви пред БТА, че е напълно възможно и след толкова време да бъдат извадени живи хора. 

Кошмарът в Турция няма край: Ново силно земетресение удари страната

Петров каза още, че е очаквал, че обстановката в Турция ще бъде тежка, но не е бил подготвен за чак толкова тежка ситуация. Той посочи, че извършването на спасителната акция се усложнява заради студа, както и че през нощта спасителните дейности вървят много по-трудно заради тъмнината.

Екипи на българските доброволци, които помагат в турския град Кахраманмараш, са открили петима оцелели под руините на две сгради. Това каза Георги Влайков, ръководител на групата от 27 души на Националната асоциация на доброволците в Република България (НАДРБ), която замина на 7 февруари. Очакват други екипи с тежка техника да извадят хората.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1124 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини