Катастрофалните земетресения разтърсиха живота на милиони бежанци и без това в тежко положение

  • 09 февруари 2023 14:41

  • 1138
  • 0
Катастрофалните земетресения разтърсиха живота на милиони бежанци и без това в тежко положение
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Катастрофалните земетресения в Турция, от които пострада съседна Сирия, вероятно са засегнали милиони бежанци, чието положение и без това беше тежко в този район, отбелязва Франс прес.

Всичко по темата:
Земетресението в Турция и Сирия 636

Още във вторник Върховният комисариат на ООН за бежанците заяви, че не знае точният брой на бежанците, които могат да се окажат засегнати и това няма да стане ясно още дни наред, тъй като някои от засегнатите райони са труднодостъпни.

В Турция има над 3,5 милиона сирийски бежанци, избягали от войната в Сирия. Почти половината са деца. В десетте засегнати от труса района над 1,7 милиона от 15-те милиона жители са сирийски бежанци.

Според Филип Льоклер, представител в Турция на Върховния комисариат за бежанците към ООН, в турския район Килис един на двама души е сирийски бежанец, а в провинции Газиантеп, Шанлъурфа и Хатай един на четири или пет души е сирийски бежанец. Пред журналисти Льоклер заяви, че тези десет района в Турция са дом на най-голямата бежанска популация в света.

Повечето от сирийските бежанци в Турция живеят насред местното население в същите сгради, които се срутиха. Само 47 000 бежанци обитават седем лагера за временното настаняване в 10-те засегнати от трусовете турски района. Тези лагери могат сега да бъдат използвани като място за прехвърляне на жертвите на земетресенията, пише БТА.

А съседна Сирия над 6,8 милиона души бяха принудени да се преместят от едно на друго място заради войната. Освен това близо 60 000 палестински бежанци се намират в района в Северна Сирия, засегнат от трусовете.

Трагедията в Турция и Сирия: Броят на загиналите надхвърли 17 000 души

По принцип Върховният комисариат за бежанците още в началото на годината, преди земетресенията, беше отправил призив за финансова помощ за неговите програми за подпомагане на бежанците в Турция и в Сирия. Тогава призивът за Турция възлизаше на 348 милиона долара, а този за Сирия - на 465 милиона долара. От поисканите помощи за Турция бяха осигурени едва 11 процента, а от тези за Сирия - едва 7 процента.

В Алепо, Хомс и Тартус в Сирия Върховният комисариат вече започна да раздава 30 000 комплекта материали за първа помощ, като дюшеци, одеяла, кухненска посуда, палатки и др. Ще бъдат раздадени и зимни дрехи. 

Върховният комисариат разполага и с 20 000 палатки на склад в Дамаск и с най-малко 19 огромни шатри, които биха могли да се използват за подслон на пострадалите от трусовете бежанци.

Иначе в цяла Сирия има като цяло 12 лагера на палестински бежанци, като в тях има общо 438 000 души. Три от лагерите се намират в Северна Сирия, засегната от трусовете и това са лагерите в Латакия, в Нейраб и в Ейн ел Тал, наричан още и Хандарат, край Алепо.

От агенцията на ООН за палестинските бежанци смятат, че 57 000 палестински бежанци са засегнати сега от труса, защото живеят в лагери в Северна Сирия. Агенцията отправи призив за 2,7 милиона долара за нуждите на тези бежанци сега.

Росица Валентинова
1138 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини