Премиерът на Косово: Българите биха могли да създадат моноетнически съюз в Сърбия, но Белград не им позволява

  • 09 февруари 2023 14:10

  • 3174
  • 0
Премиерът на Косово: Българите биха могли да създадат моноетнически съюз в Сърбия, но Белград не им позволява
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Българите, албанците, бошняците (мюсюлмани, говорещи език, близък до сръбския) и унгарците, биха могли да създадат моноетнически съюз в Сърбия, но  Белград не им дава тази възможност, а изисква същото нещо да се основе в Косово", заяви премиерът на Косово Албин Курти, предаде КосоваПрес, цитирана от БТА.

Министър-председателят в Прищина съобщи, че малцинствата в Сърбия са 21 на брой, а 11 общини в Сърбия се ръководят от кметове, които не са сърби.

Сърбия обвинява Косово, че не спазва Брюкселското споразумение, подписано преди почти десет години, особено в частта за формиране на Съюз на сръбските общини (ССО). Конституционният съд на Косово обаче обяви създаването на такъв съюз за противоконституционно, тъй като той не включва останалите етнически общности и може да доведе до упражняване на изпълнителна власт.

Курти заяви, че формирането на ССО не е негов приоритет и миналата седмица представи условия за основаването му, като подчерта, че Съюзът може да бъде създаден единствено като част от общото споразумение за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия. Властите в Косово изразиха притеснения, че такъв съюз би могъл да подкопае държавността на страната.

Напрежението между Белград и Прищина е постоянно, откакто Косово обяви независимост през 2008 г., която Сърбия отказва да признае. ЕС и САЩ се опитват да помогнат на двете страни да нормализират отношенията си, но засега без успех.

Вучич: Целта на Косово е да предизвика военен сблъсък

 

Валери Зайцев
3174 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини