Експерт: Турците обедняват със страховите темпове

  • 08 февруари 2023 08:45

  • 1745
  • 4
Експерт: Турците обедняват със страховите темпове
©
Слушай новината Слушай новината

"Турската лира е в свободно падане спрямо всички останали валути по света и в никакъв случай не бива да отдаваме текущото поевтиняване само на трагедията, която се случва. Основната причина за срива на турската лира е фактът, че Централната банка в Турция не е независима, а президентът Ердоган има пълен контрол над нейните решения. Въпреки рекордната инфлация в страната, монетарната политика е абсолютно сбъркана и лихвите не се покачват", заяви брокерът Димитър Георгиев в студиото на "България сутрин".

"В Турция официалната инфлация на годишна база е 80%, а според редица изследователи тя е около 130%. Когато имаш такава инфлация, няма друг начин за трайно справяне с нея освен покачването на лихвите", добави той.

Георгиев е категоричен, че факторите са основно вътрешни и преди всичко политически, защото в Турция няма устойчива демократична система, където институциите да функционират независимо една от друга. В страната с огромно нетърпение се очакват предстоящите избори, на които Ердоган не е фаворит и е възможна смяна на правителството. Гостът подчерта, че Турция от икономическа гледна точка е била една от най-обещаващите страни в света преди 20 години, защото е една от държавите с най-младо население.

"В момента евро - турска лира мина съотношението 20. Левът е 10 пъти по-скъп от турската лира. От началото на тази година поевтиняването на турската лира е в размер около 5%", каза Георгиев.

Турските облигации са основно в долари, но за Турция става все по-трудно да обслужва световния си дълг.

"Сривът на лирата идва заради голямата инфлация в страната, така че в еврово изражение турското население продължава стремително да обеднява. Това е устойчива тенденция от двуцифрен брой години и за съседите на Турция ще става все по-евтино да пазаруваме там, но за турското население всичко това означава продължаващо обедняване, загуби на спестявания, намаляване на покупателната способност", изтъкна Георгиев.

Турската лира се срина до ново рекордно дъно

По думите му единствено с помощ от международната общност страната ще се справи след унищожителните земетресения, защото Турция ще има нужда от десетки милиарди, за да се възстанови от икономическите щети и трябва да има много сериозни реформи, които да прекратят практиката на строителство на некачествени сгради.

Гостът смята, че няма каквито и да е признаци за външна намеса в събитията в Турция и предположи едно плавно, но устойчиво поевтиняване на турската лира спрямо останалите стабилни конвертируеми валути по света. Според него страната ще се възстанови от земетресенията трудно, с болка, с продължаващо обедняване и все по-голяма зависимост от външна помощ.

"Валутите реагират изключително бързо на случващото се и тяхното движение предсказва какво ще се случи. Ако икономическите агенти видят, че страната прави завой към демократично управление, то може да видим много бързо и рязко поскъпване на турската лира през тази година", заключи Георгиев.

Калина Христова
1745 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Жиката

2023.02.08 | 16:07

4
Ми то и в БГ така.
У

2023.02.08 | 09:19

3
А дали в така ...
У

2023.02.08 | 09:19

2
А дали в така ...

2023.02.08 | 09:17

1
Експерта защо не се погледнеш какъв Сопол си?

Добави коментар

Водещи новини