Продължава надпреварата с времето и студа в издирването на оцелели от катастрофалните земетресения в Турция

  • 07 февруари 2023 09:58

  • 1088
  • 0
Продължава надпреварата с времето и студа в издирването на оцелели от катастрофалните земетресения в Турция
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Надпреварата с времето и със студа продължи цяла нощ в Турция и съседна Сирия за издирване на оцелели изпод развалините на рухналите от силните земетресения сгради в двете страни, обобщава Франс прес.

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 693

Според последните официални данни загиналите са над 4300 в Турция и Сирия. В Турция те са 2921, а в Сирия - над 1440. В Турция, според последните данни ранените са 15 834, в Сирия ранените са съответно 2100 в районите под бунтовнически контрол и 1431 в районите под контрол на сирийските власти.

Спасителните операции протичат при валежи от сняг или проливен дъжд. В тях участват хиляди спасители, подпомагани и от екипи, пристигали вече от чужбина.

Унищожителното земетресение в Турция: Ден 2

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че призивът на Турция за помощ е бил чут от 45 страни, които са предложили съдействие. Сирия също отправи призив за помощ, но засега той бе чут основно от Русия. Израел също съобщи, че откликва на сирийската молба за помощ, предадена й чрез трета страна. Иран също каза, че ще съдейства. ООН обяви, че подкрепа ще окажат екипите му на място, а 3000 доброволци на "Белите каски" също участват в издирвателните операции в Сирия, пише БТА.

Вчера бяха регистрирани най-малко 185 вторични труса след двете силни земетресения с магнитуд 7,8 и 7,5. Силен вторичен трус имаше и тази сутрин в 6,13 ч. местно време. Той беше с магнитуд 5,5 и епицентърът беше на 9 километра от Гьолбашъ, в Южна Турция.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1088 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини