Сеизмолог коментира унищожителното земетресение в Турция

  • 07 февруари 2023 08:02

  • 13732
  • 1
Сеизмолог коментира унищожителното земетресение в Турция
© Getty Images/Guliver

Не може да се предскаже в кратък времеви диапазон никакво земетресение. Фактът, че там има достатъчно сериозни източници като разлома, по който стана това земетресение в Турция, има и още по-голям разлом - т.нар. северно-анадолския, който достига до Истанбул и който кара хората там да се подготвят за подобно земетресение повече от 20 години насам. Това съобщи в студиото на "Денят започва" доц. Петя Трифонова - зам.-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география, БАН.

Всичко по темата:
Земетресението в Турция и Сирия 620

"Такова земетресение е очаквано, то не е очаквано от вчера и смятам, че може да се реализира, но никой не може да каже кога. Сложността за прогнозиране на земетресение е свързана с това, че при всяко предшестващите фактори са различни. Правени са много експерименти, за да се установи един набор от устойчиви предвестници на едно земетресение, но досега такова нещо не е намерено и не е успявано да се прогнозира земетресение", обясни доц. Трифонова.

По думите ѝ това, което се прави в по-дългосрочна перспектива е т. нар. оценка на сеизмичната опасност. Изследват се всички възможни източници на дадена територия и се определя какво е максималното земетресение, което може да бъде реализирано там. След тези определения се съобразяват нормите за проектиране на сгради така, че те да могат да издържат на трус с подобен магнитуд.

Според сеизмолога, Турция е една от най-сеизмичните страни заедно с Гърция в нашия регион и това е предначертано от нейното географско положение. Турската страна има добре проучена сеизмична опасност.

Радина Лазарова
13732 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Критик

2023.02.07 | 12:55

1
Много знаем ние за всичко сме компетентни Щом ядрото на земята е спряло въртене много ясно че започва апокалипсис който никой учен не може да предвиди Затова и напоследък планетата ни е все по уязвима от удари на метеорити астероиди Магнитното поле на земята също е лабилно .Полюсите се променят Е какво друго трябва да знаем ? Това е краят на живота на планетата Нека един път за винаги всеки да го разбере и не се крие от хората понеже това учените го знаят Да се обичаме и уважаваме това е което ни остава и да се молим за нас и цялата наша планета тя е домът ни за жалост няма друг .

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини