Дрон засне мащабите на разрушенията в Турция след земетресението

  • 06 февруари 2023 22:49

  • 7839
  • 2
Дрон засне мащабите на разрушенията в Турция след земетресението
© gettyimages

Над 2300 жертви, хиляди ранени, много затрупани под сринатите със земята сгради в Турция и Сирия - това е трагичната равносметка към този момент след серия от мощни, разрушителни земетресения, най-силните от които до 7.8 по Рихтер.

Много страни от целия свят вече изпращат спасители, техника и хуманитарна помощ, сред тях е и България.

Трусът е усетен в Ливан, Израел, Кипър, дори Гренландия, а в Италия за кратко обявиха тревога от цунами. 

Всичко по темата:
Земетресението в Турция и Сирия 636

Ужасът започна в ранните часове на понеделник (6 февруари), около 04:00 ч., когато мощен трус от 7.8 по Рихтер разлюля Югоизточна Турция и Сирия. Епицентърът - недалеч от град Газиантеп, който е близо до границата със Сирия, заради което са огромните разрушения и в двете страни. През целия ден имаше серия от земетресения, най-силното от което около обяд – 7.5 по Рихтер. Сеизмичната активност в района продължава и към този момент.

Земетресенията са били толкова мощни, че са предизвикали взривове и пожари в газопроводи в Южна Турция. Нанесени са сериозни щети и на енергийната инфраструктура. Дрон засне мащаба на разрушенията от въздуха:

ЕС активира механизма си за гражданска защита. Франция обяви, че изпраща в Турция 139 спасители от Гражданската защита и 30 спасители от асоциацията "Пожарникари за спешна международна помощ". Обединеното кралство изпраща незабавна помощ на Турция с екип от 76 спасители, материали и кучета, обучени да издирват затрупани хора. Мобилизирали са и 3000 доброволци в Северна Сирия. Германия също обяви, че ще изпрати помощ. Италия предоставя на разположение персонал от Гражданска защита. Испания незабавно мобилизира специалисти и дронове, посочва БТА. 

Въпреки напреженията с Турция помощи на тази страна обещаха и Гърция и Швеция. Екип от 21 гръцки пожарникари с две спасителни кучета и специална спасителна кола ще окаже помощ на пострадалите. Екипът ще бъде придружен от офицер-инженер от пожарната, петима лекари и спасители от гръцката спешна помощ, а също и от президента на Организацията за планиране и защита от земетресения на Гърция проф. Ефтимиос Лекас. Мисията потегли с военен самолет С-130 от летище Елефсина. Шведският премиер Улф Кристершон пък заяви, че като ротационен председател на ЕС и като партньор на Турция Швеция е готова да предложи подкрепа.

Полша обеща да изпрати на Турция 76 пожарникари и осем спасителни кучета. Унгария каза, че изпраща в Турция отряд от 50 човека, специализирани в издирването на хора. Украйна, в която продължава руската инвазия, е готова да предостави необходимата помощ за преодоляване на последиците от земетресението, каза украинският президент Володимир Зеленски. Външният министър Дмитро Кулеба пък заяви, че Киев е готов да изпрати голяма група спасители в Турция, за да й помогнат да реагира на кризата.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че е дълбоко натъжен от загубата на човешки животи и опустошението в Турция и Сирия. "Поисках от моите екипи да продължат да следят ситуацията отблизо в координация с Турция и да предоставят цялата необходима помощ, каквото и да е тя", заяви Байдън. А американският държавен секретар Антъни Блинкън малко след това каза, че първоначална помощ от САЩ за Турция вече пътува. А подкрепяни от САЩ хуманитарни организации в Сирия вече също реагират. Блинкън увери, че САЩ са готови да помогнат с всичко, което могат на засегнатите от земетресенията в предстоящите дни, седмици и месеци.

Руският президент Владимир Путин каза, че Русия е готова да предостави необходимата помощ на Турция и на Сирия. Той говори вече по телефона с лидерите на двете страни, след което руското президентство каза, че в идните часове спасители от руското министерство на извънредните ситуации ще заминат за Сирия. Руски спасители ще бъдат изпратени и на Турция. А над 300 руски военни, базирани в Сирия, вече са започнали да помагат в разчистването на отломките от разрушените сгради в резултат на труса, съобщиха руските сили. 

Индия обяви, че е решила да изпрати незабавно екипи за издирване и медицински екипи, както и помощен материал. Китай обяви, че поддържа връзка с турските и сирийските власти и че е готова да прати спешна помощ. По искане на Анкара Япония ще изпрати екип от спасители.

В Израел премиерът Бенямин Нетаняху разпореди на властите да се подготвят да изпратят незабавно медицинска помощ и спасители. Две израелски хуманитарни делегации ще отпътуват за Турция в близките часове, като Израел ще предостави и помощ на Сирия след получена от тази страна молба за помощ, предадена чрез трета страна. Иран каза, че е готов да предостави незабавна военна помощ на двете приятелски страни Турция и Сирия. Готовността бе изразена от иранския президент Ебрахим Раиси. Азербайджан обяви изпращането веднага на 370 спасители в Турция.

От ООН Филипо Гранди, ръководителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците, каза, че неговата агенция е готова да предостави спешна помощ на оцелелите в земетресението посредством екипите на терен. А генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че персоналът на ООН на място в Турция и Сирия оценява нуждите на пострадалите населени места и каква помощ да им се окаже.

Турция официално поиска помощ и от съюзниците си в НАТО. Медицински екипи и оборудване за спешна помощ, различни екипи за търсене и спасяване, както и напълно оборудвани полеви болници, са изброени като част от искането, публикувано от НАТО. Реакцията на НАТО при земетресенията се координира от координационния център на алианса за реагиране при бедствия. 

Мая Йорданова
7839 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гост

2023.02.07 | 00:12

2
Къде е Данчо Ментата,Шиши, доган и Карадаие. Да отидат и помогнат на братята в нужда.
гост

2023.02.07 | 00:07

1
Къде е Данчо Ментата,Шиши, доган и Карадаие. Да отидат и помогнат на братята в нужда.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини