Оцелели от епицентъра на трусовете в Турция разкриха зловещи детайли за бедствието

  • 06 февруари 2023 21:17

  • 9410
  • 5
Оцелели от епицентъра на трусовете в Турция разкриха зловещи детайли за бедствието
© Gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Не можах да погледна колко е часът. Всичко стана изведнъж. И преди сме преживявали земетресения. Чакахме да свърши, но не свършваше – чувахме гърмежи. Не можах да изляза от стаята. Детето ни плачеше, съпругът ми се опитваше да стигне до него, аз не можех да мърдам, защото земетресението ме мяташе наляво-надясно. Гардеробът падна и блокира врата на спалнята ни, аз останах вътре.". Това разказва учителка в турското село Нарлъ, оцеляла от епицентъра на земетресението в Турция пред БНТ.

Всичко по темата:
Земетресението в Турция и Сирия 636

Серия от опустошителни трусове бяха регистрирани в южната ни съседка и Сирия днес. Хиляди са без дом.

"Изведнъж и токът угасна, стана тъмно, но земетресението продължаваше. Съпругът ми не е могъл да влезе в стаята на детето – беше тъмно и врата беше затворена, в неговата стая също паднал гардероб и блокирал вратата. Наистина много трудно се спасихме. Имахме късмет. Къщата ни е напълно съсипана", добавя Кюбра Кашлък. 

Журналист в Турция: Силата на труса е била колкото 130 атомни бомби

"В Нарлъ, това е малко селище, но поне 20-25 къщи са сринати със земята. Има хора под развалините. Но трусовете продължават и е невъзможно да им се помогне. Не можехме да излезем през вратата. Толкова беше лошо. Излязохме, а земетресението още продължаваше. Мислех, че земята ще се разтвори и ние ще паднем вътре. Наистина беше много страшно. Бог да помага на всички".

"В къщата ни има много щети. Повече няма как да влезем в къщата ни. Благодарни сме, че не се срути, ако беше се срутила ние щяхме да останем вътре. Там където бяхме, има много загинали и ранени, но успях да се свържа с мои колеги учители - те са били добре. Но имаше много хора, останали под развалините. Ние седяхме в колата. Нямам познати, приятели, които да са в неизвестност", казва още Кюбра Кашлък. 

"В Нарлъ всички хора се качиха на колите си. Всеки се опитва според възможностите да се спаси. Някои са имали палатки, опънали са ги на площада. Всеки се опитва да направи нещо според възможностите си. Които имат коли се качиха в тях. Които нямат гориво се редят на бензиностанциите, но никой няма пари в себе си. Много е страшно. Много страшно, наистина. В момента е много студено. Беше навалял много сняг", обясни тя и допълни:

"Намираме се в Газиантеп. Но стоим в колите си. Защото вторичните трусове продължават. Пристигаме при родители ми. Близките ми са добре, но някои колеги учители – на някои колите им са смачкани, някои останали под развалините. Много хора, които са в затруднено положение. По време на второто земетресение пътувахме. Пътят е развалина. Целият път е разцепен, като на разломи. Беше много зле и движението беше много зле. В истински кошмар сме. В момента сме в един кошмар, наистина. Засегнатите райони са големи и пострадалите са много. Може би има хора в по-тежко положение и спасителите са при тях."

Мая Йорданова
9410 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.02.07 | 06:54

5
Интересно как само някои сгради са рухнали.

2023.02.06 | 22:30

2
Земетресенията са от 200 км. До 1 км. Това в разцепване на тактоничната плоча ...

2023.02.07 | 06:51

4
написаното е идиoтотресение, разцепило тeктоничната ти кyxа кpатуна

2023.02.06 | 22:30

3
Под земята *

2023.02.06 | 22:28

1
Континентален дрифт ...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини