Българин в Турция разказа за ужаса и обяви: Страхуваме се!

  • 06 февруари 2023 17:52

  • 4717
  • 0
Българин в Турция разказа за ужаса и обяви: Страхуваме се!
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

“В кола сме на една поляна. Страхуваме се да влезем в жилището. Чакаме посланика ни от Анкара. Не знаем какво да правим. Сутринта имаше голям трус, а на обяд имаше и втори. Има съборени блокове, но в Адана не е като в другите градове. На изток трусовете продължават. Хората в Адана не влизат в апартаментите си”, каза ексклузивно пред БТВ българинът Ибрахим Ялмаз, който живее в Адана.

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 695

По последни данни 1500 вече са жертвите в Турция от силното земетресение.

Малко след 4 часа сутринта първото земетресение с магнитуд от 7,8 удря Югоизточна Турция. Жилищни сгради се срутват една след друга.

Българският посланик в Турция: Наш сънародник е в неизвестност след земетресенията

“Земетресението беше много силно, много страшно. Чувахме звуци отвсякъде. Отне близо две минути преди да спре да се тресе”, разказа Ихсан, жител на Диарбекир.

10 града в Югоизточна Турция вече са в развалини, когато по обяд второто силно земетресение разтърси същия регион. Драматични кадри на Анадолската агенция показват хаос и бягащи в паника хора, докато около тях рухват блокове.

Второто земетресение е с магнитуд от 7,5. Епицентърът е Елбистан, което е недалеч от първия унищожителен трус. 

Това са едни от най-силните земетресения в Югоизточна Турция за последните 100 години. 

Тежка е ситуацията в 10 града, сред които Диарбекир, Адана, Газиантеп. Затворени са училищата там за една седмица. Нарушена е инфраструктурата на пристанища и летища. 

Въпреки студа и вторичните трусове – доброволци и спасителни екипи не спират да издирват оцелели под руините. Мобилизирани са всички ресурси на държавата.

“Броят на сградите, за които е установено, че са срутени, е 2818. Не знаем колко ще нарасне броят на загиналите и ранените, тъй като продължават работите по отстраняване на отломките в много сгради в зоната на земетресението”, каза президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Турция въведе извънредно положение, а 45 държави обещаха помощ за справяне с бедствието. 

Апокалиптична е гледката в съседна Сирия. Унищожени са сгради в три северни провинции –Алепо, Лакатия и Хама. Много от засегнатите райони там са под контрола на бунтовниците и са трудно достъпни.

Спасители успяха да извадят дете, затрупано под отломки в град Азаз.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4717 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини