ЕС мобилизира спасителни екипи в Турция

  • 06 февруари 2023 13:17

  • 1119
  • 0
ЕС мобилизира спасителни екипи в Турция
© Gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Силно земетресение с магнитуд 7.8 по скалата на Рихтер - едно от най-силните в региона за повече от 100 години - засегна тази нощ региона Газиантеп в Турция и съседна Сирия. В незабавен отговор Европейският съюз мобилизира спасителни екипи в Турция в отговор на искането ѝ по линия на Механизма на ЕС за гражданска защита, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 695

От България, Хърватия, Чехия, Франция, Гърция, Нидерландия, Полша и Румъния бързо бяха мобилизирани екипи за издирване и спасяване в градовете в подкрепа на екипите за първа помощ на място. Италия и Унгария също предложиха своите спасителни екипи на Турция. Координационният център за реагиране при извънредни ситуации е в пряк контакт с властите в Турция, за да координира по-нататъшната подкрепа, ако е необходимо. 

Стоянов: България ще окаже и хуманитарна помощ на пострадалите от земетресението

Спътниковата система на ЕС „Коперник“ също беше задействана, като се предоставят спътникови карти, изготвени от услугата за управление на извънредни ситуации на „Коперник“. ЕС е готов също така да подкрепи засегнатите в Сирия чрез своите програми за хуманитарна помощ. 

Мислите ни са с всички, които са загубили близките си, и с екипите за първа помощ, които работят за спасяването на човешки живот.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1119 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини