Роми в РСМ реагираха остро на грешни субтитри на разправия с българи

  • 04 февруари 2023 20:18

  • 10020
  • 0
© Getty (архив)

Демократичните сили на ромите в Северна Македония реагираха заради видео с грешни субтитри, излъчено по телевизия Канал 5 , което показва спор между български граждани и служители на граничните служби на Северна Македония на ГКПП Деве Баир, предаде БТА.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 943

Във видеото, озаглавено „Български граждани псуват македонските полицаи на Деве баир”, един от българите казва: „от два часа през нощта сме станали, за да отидем на гроба на Гоце Делчев и ти тук сега ми създаваш проблем, за да вляза”. В субтитрите на медията въпросното изказване е преведено с думите: „а вие тука цигани ми правите проблем да вляза”.

Демократичните сили на ромите в Северна Македония разпространиха позиция на своята страница във "Фейсбук", в която се посочва, че „този клип ясно показва как българският народ и държава се отнасят и обиждат ромите, разпространявайки национал-фашистка омраза, за съжаление в 21 век”.

В позицията се допълва, че предвид, инициираното вписване на българите в конституцията на (Република Северна) Македония, партията им настоява „за публично осъждане на това събитие”, а „заради обидата, нанесена на ромите” депутатът от ромски произход в парламента на Северна Македония Лятифе Шиковска „да се разграничи от гласуване на промените в конституцията”.

„Очакваме и министърът на външните работи Буяр Османи и министър-председателят Димитър Ковачевски да застанат в защита на своите сънародници роми, както и всички ромски партии, които са в коалиция със сегашното правителство, защото ромите са неразделна част от тази държава”, се казва в позицията на Демократични сили на ромите в Северна Македония.

Ангел Джамбазки: Спирането на българи на границата с РСМ е позор и провал за политическата ни класа

Валери Зайцев
10020 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини