Вучич: Уважавам Русия, служа само на Сърбия

  • 03 февруари 2023 18:50

  • 610
  • 2
Вучич: Уважавам Русия, служа само на Сърбия
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Сърбия Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. заяви днес, на втория ден от парламентарното заседание по въпроса за Косово, на което се представя доклад за преговорите с Прищина от 1 септември до 15 януари, че за разлика от някои представители на опозицията той уважава Русия, а не ѝ служи, и че служи само на Сърбия, предаде Танюг.

В отговор на депутата Иван Костич от движение Двери, който го попита защо е прекратил институционалното сътрудничество с Русия, Вучич припомни, че е единственият, който се е срещал с руския външен министър Сергей Лавров на заседанието на Общото събрание на ООН през септември.

"От какво точно се оплаквате? Не знаете или просто сте забравили тази среща. Мислите ли, че трябва да поставяме Сърбия под натиск и да го правим всеки ден? Какво сме направили срещу руските интереси, че седим и страдаме, не им се бъркаме в интересите. Всеки ден гледам истории за сръбски доброволци. Сърдил ли съм им се някога, че помагат? Никога не съм канил Навални или някой друг", каза той.

Вучич посочи, че основното е, че геополитическите обстоятелства за Сърбия са по-лоши, а не по-добри, и са най-лошите за последните 10-15 години.

Той призова опозицията да гледа по-реалистично на ситуацията и каза, че е изложен на атаки и натиск навсякъде, където се появи, заради невъвеждането на санкции срещу Русия.

"И не съм искал благодарност от никого, защото с това не защитавах Русия, а свободата на Сърбия да има своя позиция. Какво искате, да преговаряме или да не преговаряме за Косово? Кажете ми какво ще получим, ако не преговаряме. Оттеглянето на инвестициите е нещо, което не бих пожелал на никого. Руснаците се справиха добре, но санкциите оказаха влияние - със сигурност голямо. Всеки, който ви каже обратното, ви мами", каза Вучич.

Сблъсъци в сръбския парламент и протести срещу президента Вучич

Сърбия може би ще трябва да въведе санкции срещу Русия, каза още Вучич пред депутатите. Той добави, че не е щастлив от това, но Белград вече плаща цената, защото не го е сторил досега.

Той каза, че се "моли на Бог" мирът да се възцари възможно най-скоро и добави, че думата мир е забранена навсякъде.

"Имам коректни отношения с президента Владимир Путин, не трябва да си играем с него и да игнорираме потенциалните заплахи, идващи от Запад. Това не е въпрос на любов, а на оцеляването на страната ни. Ако участвахме по-малко в риалити предавания и гледахме страната си, щяхме да имаме повече успехи", каза Вучич.

Той повтори, че вчерашните събития в парламента, когато се стигна до напрежение, сблъсъци между депутати от управляващите и опозицията и обиди, са били срамни и лоши за Сърбия и ужасни за опозицията.

"Това не е решение, сега сте в институциите, говорете с аргументи, това е политика. /Албин/ Курти и хърватите и техните медии се радваха и всички са на ваша страна", каза Вучич, обръщайки се към опозицията, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
610 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Жиката

2023.02.04 | 12:24

2
Принципно е прав.Запада натиска Сърбия за да и отреже възможността от двойна игра и я шантажира с Косово.При всяко положение Сърбия губи Косово.

2023.02.03 | 19:29

1
Голям късмет извадиха сърбите с Вучич.

Добави коментар

Водещи новини