Скопие: Декларацията на българския парламент не съответства на политиката за взаимно уважение

  • 02 февруари 2023 19:48

  • 697
  • 1
Скопие: Декларацията на българския парламент не съответства на политиката за взаимно уважение
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Министерството на външните работи (МВнР) на Република Северна Македония реагира със съобщение на декларацията, приета от българския парламент.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1038

В съобщението, цитирано от БТА, се казва, че МВнР на страната „със съжаление констатира, че парламентарната декларация за предполагаемата „ескалация на агресивни антибългарски действия в Република Северна Македония” не съответства на договорената политика за насърчаване на отношенията на взаимно уважение и сочи липсата на воля за нейното провеждане”.

"Предвид момента на приемане на декларацията, тя може да бъде само в полза на провокаторите, чиято цел е да провокират политически действия, които влияят негативно на отношенията между двете страни, като по този начин подкопават усилията за връщане към градивния път и грижата за партньорските отношения", смятат от МВнР в Скопие.

С пълно единодушие НС прие декларация срещу антибългарските прояви в РС Македония

"Всеки акт на провокация от която и да е страна, случайна или умишлена, в момента се превръща в част от сценариите за ескалация на ситуацията, което е в противоречие с декларирания ангажимент за връщане на дипломатическия дневен ред там, където му е мястото - в дипломацията на двете страни", пише в съобщението.

"В съобщението от Министерството на външните работи в Северна Македония се спира и върху определени акценти от съдържанието на декларацията, приета от българския парламент в последния му ден.

Чрез конкретни проекти и дейности през изминалия период Северна Македония показа, че е отдадена на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Северна Македония. Твърденията за наличието на системни проблеми с правата и сигурността на етническите българи в Северна Македония напълно противоречат на фактите, установени от съответните международни институции, които наблюдават спазването на човешките права и правата на всички етнически общности в Северна Македония, в това число и българската", се казва в съобщението, публикувано на страницата на МВнР в Скопие.

"Законът за фондациите и сдруженията не е насочен срещу сдружаването на която и да е етническа общност, а срещу принципа на граждански сдружения, „носещи имена на противоречиви фигури, които представляват провокация, не само за етнически македонци, но и за всички граждани, живеещи в Северна Македония”, пише в съобщението. От МВнР добавят и че липсва основание или сериозен аргумент, който да свързва работата на съвместната историческа комисия с промените в Закона за сдруженията и фондациите.

%Комисията ще продължи своята работа, основана на научно аргументирани и потвърдени факти и няма допирна точка с условията, при които се формират и функционират сдруженията и фондациите, казват от МВнР в Скопие. По отношение на „физическото нападение над македонския гражданин Християн Пендиков в Охрид” уточняват, че институциите са реагирали адекватно, извършителите са задържани, разследването продължава, а събитието е осъдено от президента, министър-председателя и министъра на външните работи.

„В същото време министър Буяр Османи направи спешна извънредна визита в София, за да посети пострадалия Пендиков, като по този начин изрази намерението на държавата да се грижи еднакво за всички свои граждани. Ето защо считаме многобройните твърдения по този казус, включени в съдържанието на Декларацията, за преувеличени и необосновани и че по никакъв начин не отговарят на действителността”, пише в съобщението.

От Министерството на външните работи на Република Северна Македония призовават „за въздържане от по-нататъшни решения и действия, които сериозно накърняват отношенията между двете страни и техните граждани, именно в духа на европейските ценности и свободи”.

 

Валери Зайцев
697 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
12

2023.02.02 | 21:11

1
MIRIE NA MIKIDONTSI - 6TE POVARNA

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини